AMERIČKI PROFESOR O REŠENJU KOSOVSKOG PITANJA: Razdvajanje moguće samo ako ne stvara još više problema
Foto: Twitter Printscreen Maja Kocijančič

TEKST U MAGAZINU FORIN POLISI

AMERIČKI PROFESOR O REŠENJU KOSOVSKOG PITANJA: Razdvajanje moguće samo ako ne stvara još više problema

Politika -

VAŠINGTON - Niko ne treba da insistira da ljudi na Balkanu moraju da vole jedni druge ili čak da moraju da žive jedni s drugima, ali lideri koji žele teritorijalno razdvajanje, kao način za prevazilaženje konflikta, moraju to da čine tako da ne stvore još više problema, smatra Edvard Džozef, profesor američkog Univerziteta Džons Hopkins.

foto: Kurir TV

Činjenica da Beograd i Priština uopšte razgovaraju o razmeni teritorije je sama po sebi priznanje da je vreme za dogovor blizu, a imenovanje specijanog izaslanika EU za Kosovo i Srbiju, sa kojim bi Vašington sarađivao, poslalo bi važan signal, ističe Džozef u autorskom tekstu za američki magazin "Forin polisi".

Američki stručnjak obrazlaže da razmena teritorija ipak nije dobro rešenje, jer ne može da se "drži pod kontrolom", odnosno da se zaustavi na slučaju Kosova i Metohije.

Ipak, ako strane insistiraju na tome da razmena teritorija čini srž njihovih pregovora, onda SAD i Nemačka mogu zajedno da suzbiju posledice, kaže Džozef i navodi tri uslova koja će čak i najkratkovidijeg predlagača razmene teritorija, naterati da razmisli o posledicama.

Kao prvo, ne može da bude dogovora o razmeni kosovske teritorije dok se ponovo ne pokrenu i završe razgovori o Dejtonskom ustavu za Bosnu.

Zapad ne može da dopusti da nesmotren dogovor o Kosovu destabilizuje BiH, možda i Makedoniju, kaže Džozef i dodaje da Beograd treba da utiče na bosanske Srbe da se dogovore o suštinskim reformama kako bi BiH postala funkcionalna.

foto: Twitter Printscreen Maja Kocijančič

Kao drugo, strane moraju da prihvate principe da nema teritorijalne razmene bez "većine manjina", odnosno referenduma na kojem bi većina onih koji su obuhvaćeni predloženom razmenom teritorija, to odobrila.

Kao treće, kaže Džozef, za buduće članice EU poput Srbije moraju da postoje posebni dogovori koji je sprečavaju da ometa ulazak neke druge države u regionu.

Imperativ je da Beograd ne bude u poziciji da pogazi obećanje kad je reč o Kosovu koje neće biti u stanju da se pridruži EU još mnogo godina.

Džozef takođe smatra da eventualna razmena kada je reč o Kosovu podrazumeva tri opštine na jugu Srbije naseljenim Albancima i četiri opštine na severu Kosova naseljene Srbima, pri čemu bi se, navodi, mnogo više Srba nego Albanaca našlo "na pogrešnoj strani".

On ukazuje i na slučaj opštine Medveđa, koja bi, kako kaže, po svoj prilici bila uključena u razmenu, živi srpska većina, a još važnije Koridor 10 preseca tri opštine na jugu Srbije.

foto: Vladimir Šporčić

Trgovanje autoputem sa Kosovom bi za Srbiju značilo gubitak južnog pristupa moru, preko Makedonije i Grčke, a izgradnja alternative rute bila bi previše skupa, kaže Džozef.

Uz gubitak pristupa moru preko Crne Gore, obim trgovine i velike kineske infrastrukturne investicije koje obećavaju korist Beogradu, nezamislivo je da bi Vučić predao Koridor 10, kaže Džozef.

S druge strane, ako, kako kaže, Tači omogući Vučiću da zadrži autoput, on rizikuje da ga opozicija stavi na put srama.

Tri severne opštine koje Srbija želi sadrže i strateški značajan rudnik Trepča.

Prema tome, takav dogovor bi značio da Tači prepusti kosovsku stratešku imovinu - rudnik - Srbiji, dok bi omogućio Vučiću da zadrži još jednu - autoput, piše Džozef.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track