KURIR OTKRIVA: KAKO JE HAG DOŠAO DO VOJNIH TAJNI SRBIJE! Pavković samog sebe osudio na 22 godine robije!
Foto: Profimedia

ratni dnevnik

KURIR OTKRIVA: KAKO JE HAG DOŠAO DO VOJNIH TAJNI SRBIJE! Pavković samog sebe osudio na 22 godine robije!

Politika -

Bivši general Vojske Jugoslavije svojevremeno je premijeru Đinđiću dostavio poverljive vojne podatke, koji su potom predati Hagu. Nakon hapšenja korišćeni su protiv njega

Nebojša Pavković, bivši general Vojske Jugoslavije, sam je haškom tužilaštvu dostavio dokaze na osnovu kojih je kasnije osuđen na 22 godine zatvora pred sudom u Hagu!

Kako izvor Kurira otkriva, najvažniji dokument koji je dostavio predstavniku Tribunala jeste takozvani ratni dnevnik, u kom su opisane sve pripremane i izvedene akcije i sve informacije o ratnim dejstvima koje su na teritoriji Kosova i Metohije izvele vojska, policija, Državna bezbednost i Jedinica za specijalne operacije tokom 1998. i 1999.

Dolče vita

- Dokumenta su 2002, u kasnim večernjim satima u zgradi Vlade, tačnije kabinetu pokojnog premijera Zorana Đinđića, predata u najvećoj tajnosti predstavniku haškog tužilaštva u crnoj najlon kesi sa natpisom "Dolče vita". Osim predstavnika Haga, u kabinetu su bili Đinđić i Pavković. Bivši general je dokumenta doneo na zahtev Đinđića, a zauzvrat je od tadašnjeg premijera dobio garanciju da se sam neće naći na udaru haškog progona - otkriva izvor Kurira i objašnjava da sastanku, koji je inicirao tadašnji premijer, nije prisustvovala lično Karla del Ponte.

Prema njegovim rečima, Pavković je imao pristup dokumentima jer je on tokom godina na koje se odnose bio na čelu združenih vojno-policijskih jedinica.

- Nikakva beleška o sastanku i predaji dokumenata nije napravljena u zgradi Vlade Srbije, ali je kasnije u tužilaštvu službenik koji je preuzeo crnu kesu od Pavkovića sačinio belešku u kojoj je tačno navedeno šta je i od koga u paketu "Dolče vita" dobio. Taj zapisnik, kao zvanični dokument, i danas postoji u Hagu - kaže naš sagovornik, koji je imao uvid u dokument. On podseća i da u to vreme nije postojao zakon o saradnji sa Tribunalom i da je odluka o ustupanju dokumenata mogla da bude doneta samo na osnovu odluke Vlade.

foto: Profimedia

Bez pisane odluke Vlade

- Takva odluka nije postojala. Sastanak je inicirao Zoran Đinđić, a Pavković je pristao da preda dokumenta jer je mislio da je time sebe zaštitio. S druge strane, interes pokojnog premijera najverovatnije se ogledao u tome što je znao da će tako da skloni vojno-policijske funkcionere - tvrdi sagovornik upoznat sa dešavanjima.

Prema njegovim rečima, upravo na osnovu dokaza koje je Nebojša Pavković dostavio, posle ubistva premijera, i on sam je procesuiran:

- Poznato je da je Pavković poslednji izručen Hagu. Ono što se nije znalo jeste da je sam praktično tužilaštvu dostavio dokaze na osnovu kojih je osuđen. Međutim, zbog njegove izdaje, na robiju su poslati i Nikola Šainović i general Vladimir Lazarević.

foto: Stefan Jokić

Nikola Šainović Sve je tačno, ali neka Pavković priča o tome Da je Đinđić haškom tužilaštvu predao poverljiva dokumenta koja mu je dao Pavković, otkrio je ovih dana i lider SRS Vojislav Šešelj. Na osnovu tih dokumenata osuđen je i funkcioner SPS Nikola Šainović. On za Kurir kaže da je tačno da je "dve plastične kese vojnih dokumenata" Đinđić neslužbeno dao Karli del Ponte: - Nisam o tome do sada govorio jer je tu Đinđić zloupotrebio generala Pavkovića, mog ratnog druga, a ja čuvam svoje ratne drugove. Neka o tome govori Nebojša Pavković kad izađe na slobodu.

(Kurir.rs/ J. Spasić - I. Kljajić/ foto Profimedia, Stefan Jokić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track