MAJA GOJKOVIĆ: Političari u Prištini gube tlo pod nogama, Skupština o KiM kad budemo imali predlog rešenja
Foto: Dragana Udovičić

Predsednica Skupštine Srbije

MAJA GOJKOVIĆ: Političari u Prištini gube tlo pod nogama, Skupština o KiM kad budemo imali predlog rešenja

Politika -

BEOGRAD - Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković kaže da pretnje koje stižu iz Prištine, zbog posete predsednika Srbije KiM, pokazuju da albanski političari gube tlo pod nogama, jer mnogi nihovi prijatelji sada žele da čuju šta Srbija ima da kaže.

Očigledno je, dodaje, da se prištinski političari međusobno ne slažu i da pretnjama žele da zadobiju simpatije građana Albanaca. "Razumljiva je njihova nervoza i agresija, jer mnogi njihovi prijatelji koji su slušali šta prištinska strana ima da kaže, više nisu tako isključivi. Mnogi njihovi dosadašnji prijatelji žele da čuju šta kaže predsednik Srbije", naglasila je Gojković.

Kako kaže, pretnjama albanski političari žele da otežaju razgovore predsednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, koji su zakazani za danas u Briselu. "Navikli smo mi na siledžijsko ponašanje i znamo ko vodi i ko čini vlast u Prištini, kakvi su to ljudi, nihove biografije i istoriju. Vučić ima pravo da ode na KiM i razgovara sa narodom, predstavi im rezultate iz Brisela", naglasila je predsednica parlamenta.

Dodaje da međunarodna zajednica i dalje na sve to ćuti, kao što su ćutali na dešavanja u Potočarima, hapšenje Marka Đurića. Za prištinske političare kaže da misle da silom mogu da spreče ono što se na međunarodnoj sceni dešava.

"Srbija više nije u istom nepovoljnom položaju kada su oni proglasili nezavisnost Kosova i kada niko iz međunarodne zajednice nije želeo sa nama da razgovara", naglasila je ona.

Dodaje da opozicija, Dragana Đilas, Vuk Jeremić, Boško Obradović ćute na otvorene pretnje po život i bezbedenost predsednika Srbije jer njih to ne zanima. "Naše službe pomno prate šta se priprema na KiM. Predsednik će doneti najbolju odluku šta je dobro za srpski narod na KiM", zaključila je ona.

Sednice skupštine o Kosovu i Metohiji će sigurno biti, ali onda kad bude postojalo neko "svetlo u tunelu" da će doći do kompromisnog rešenja - tada parlament treba da kaže i reći će svoje mišljenje, ističe Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine Srbije.

"Sednica na kojoj bi opozicija, koja nije htela da učestvuje u unutrašnjem dijalogu i nije iznela nikakvu ideju za rešenje problema KiM, vređala predsednika Aleksandra Vučića, koji pregovara sa Prištinom, boreći se za interese naše zemlje, ne bi imala smisla", kaže Gojkovićeva.

To bi samo otežalo poziciju Srbije, "a to neću da dozvolim, uz preuzimanje pune odgovornosti na sebe za takav stav", dodala je ona. Upitana, povodom najava da će skupština biti deo unutrašnjeg dijaloga o Kosovu, zar to ne bi trebalo da bude na sednici, ona je rekla da pojedini opozicioni političari i poslanici govore kako nema dijaloga o KiM u parlamentu, zaboravljajući da su pozvani da kažu svoj stav unutar unutrašnjeg dijaloga - ali su odbili.

"Odbijanje da iznesu svoj stav znači da rešenje nemaju, ili je to ono što su radili 12 godina dok su bili na vlasti?", dodala je Maja Gojković.

Prema njenim rečima, Skupština je suviše ozbiljna da bismo zakazivali sednicu "tek da bismo slušali uvrede od Dragana Djilasa, Vuka Jeremića i svih koji su se, kao i oni, sakrili iza nekih poslanika u parlamentu, koje su dobili bez izbora".

"Slušali bismo samo vređanje Aleksandra Vučića i njegove porodice, a najmanje o položaju Srba i o tome šta Srbija u ovom trenutku, posle njihove katastrofalne spoljne ii unutrašnje politike, može da dobije. Kad budemo imali neki definisani predloga do koga se došlo kompromisom, skupština će, naravno, raspravljati o njemu i dati svoj stav", rekla je Maja Gojković

(Kurir.rs/Tanjug/TV Pink/Politika/Foto: Dragana Udovičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track