Najnovije vesti

ORHAN DRAGAŠ: EU i SAD da osude pretnje Vučiću, oštra reakcija je presudna za uspeh dijaloga
Foto: Dado Đilas

Reakcija! Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost o nasilju Albanaca

ORHAN DRAGAŠ: EU i SAD da osude pretnje Vučiću, oštra reakcija je presudna za uspeh dijaloga

Politika

Apel Neshvatljivo je da ćutanjem odobravaju direktnu pretnju nasiljem predsedniku Vučiću, čija je jedina politika oko Kosova - dijalog i kompromis. Oštra reakcija je presudno važna za uspeh dijaloga o KiM

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš kaže da najoštrije osuđuje ćutanje predstavnika međunarodne zajednice, pre svega EU i SAD, na nečuvene pretnje nasiljem, koje je predsednik skupštine Kosova Kadri Veselji uputio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.


- Neshvatljivo je da EU i SAD ćutanjem tolerišu pretnje Vučiću, predsedniku suverene države Srbije da će biti uhapšen, zadržan u pritvoru i fizički maltretiran ukoliko poseti KiM. Neshvatljivo je da ćutanjem odobravaju direktnu pretnju nasiljem predsedniku Vučiću, čija je jedina politika oko Kosova - dijalog i kompromis - izjavio je Dragaš.


Takvo tetošenje nasilničke politike albanskih vođa sa Kosova, kako ističe, nikakvo dobro nije donelo već godinama i sada je poslednji trenutak da EU i SAD prekinu sa takvom praksom.


- Njeni visoki predstavnici dužni su da jasno, oštro i odmah zaprete kosovskim zvaničnicima da prestanu da uopšte razmišljaju o nasilju kao načinu rešavanja problema, a kamoli da ga prizivaju i da njim prete. To je jedini način da lideri kosovskih Albanaca, koji su potekli iz ilegalnog, terorističkog okruženja, konačno shvate da se nalaze za pregovaračkim stolom, a ne u šumskoj zasedi - navodi Dragaš.


Prema njegovim rečima, oštra reakcija EU i SAD presudno je važna i za čitav uspeh dijaloga o Kosovu, jer samo na taj način mogu očuvati poverenje građana Srbije u njihovu spremnost za pružanje dobrih usluga za postizanje kompromisa za koji se i Srbija i njen predsednik Vučić neprestano zalažu.

 

- Ukoliko reakcija na Veseljijeve pretnje i govor mržnje bude izostala, strahujemo da će u Srbiji opasti poverenje u snagu institucija i demokratskih vrednosti zapadnih partnera, što bi bilo nemerljivo štetno po strateške ciljeve Srbije, a to su pre svega evropske integracije. Snažnim i oštrim suprotstavljanjem neskrivenim pretnjama Veseljija, EU i SAD će na delu pokazati da su privrženi pronalaženju kompromisnog rešenja za Kosovo i demokratskom dogovoru dve strane. To je, ujedno, jedina politika koju od početka zastupaju Srbija i njen predsednik Vučić - zaključio je Dragaš.

 

 

Kurir.rs/Foto: Dado Đilas

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...