Najnovije vesti

PREDSEDNIK VUČIĆ: Nećemo prekinuti dijalog sa Prištinom, želimo da sačuvamo mir
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

nakon sastanka u briselu

PREDSEDNIK VUČIĆ: Nećemo prekinuti dijalog sa Prištinom, želimo da sačuvamo mir

Politika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da će Beograd nastaviti dijalog sa Prištinom da bi sačuvao mir, ali ne u vreme kada je to najavljeno iz Brisela, za dve sedmice, jer će tada, kako je najavio, biti u Kini.

"Suština je da pronalazimo dobra rešenja za budućnost", rekao je Vučić u obraćanju javnosti, nakon povratka iz Brisela, gde je duže od dva sata razgovarao sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, ali ne i sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

Odluku da ne razgovara sa Tačijem objasnio je teškim pritiscima na Srbe na KiM, na njihove političke predstavnike i zvaničnike Srbije koji se bore sa srpske nacionalne interese u međunarodnoj areni.

Precizirao je da su predstavnici vlasti u Prištini u poslednja 71 sata vodili tešku i neprimerenu, do sada neviđenim pritiscima na predstavnike Srpske liste i na zvaničnike Srbije da se Fatmir Ljimaj izglasa sa šefa pregovaračkog tima u kosovskom parlamentu.

"Mi smatramo da je to demokratsko prava da poslanici Srpske liste ne podrže Ljimaja", rekao je Vučić i dodao da je dvoljno da podseti da je reč o čoveku koji je optužen za najteže zločine nad našim narodom.

Ima, istakao je, Ljimajev dosije sa sve izjavama svedoka o tim zločinima.

Vučić je rekao da su pritisci bili toliko veliki da je i sam bio zapanjen da tako nešto može da dođe do tolikih granica.

"Pedeset poziva sam imao iz Evrope i sveta i svima sam rekao nemojte da ukidate demokratiju i pravo na drugačije mišljenje", rekao je.

Međutim, dodao je, kada neko treba da bude označen krivi, uvek su to, kaže Srbi.

Pa i sada su Srbi optuženi da destabilizuju Kosovo "Srbi su krivi jer imaju svoj mozak i svoje mišljenje. To je za njih destabilizacija, što je sumanoto", rekao je predsednik.

Predsednik je rekao da je sve ovo ispričao da bi građani znali u kakvoj atmosferi je otišao u Brisel.

Govoreći o prirodi Albanaca, Vučić kaže da oni znaju da prete, ali samo kada to rade za svoje unutrašnje potrebe, a kada su Evropi, kada dođu u Brisel kažu da je sve u redu i da nema problema da Vučić dođe na KiM.

"Eto, to je bio razlog zbog kojeg nisam hteo da razgovaram sa Tačijem, ali nećemo prekinuti dijalog", rekao je Vučić citirajući Isaka Rabina koji je rekao da ne se ne mora razgovarati sa prijateljima, ali da se mora i treba razgovarati sa neprijateljima.

"Moja namera od početka nije da huškam Srbe na sukobe, ne da trgujem njihovom krvlju i njihovom budućnošću, već da se ponašam odgovorno i da se borim za rešenje problema u sukobu sa Albancima", poručio je Vučić.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug, Dragan Kujundžić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...