PREDSEDNIK SRBIJE NA KOSOVU! VUČIĆ BEZ DILEME U KOSOVSKOJ MITROVICI: Neće Srbi da odu sa svojih ognjišta, biće života i više dece!
Foto: Kurir TV

10.000 srba sluša obraćanje predsednika Vučića

PREDSEDNIK SRBIJE NA KOSOVU! VUČIĆ BEZ DILEME U KOSOVSKOJ MITROVICI: Neće Srbi da odu sa svojih ognjišta, biće života i više dece!

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić završio je danas posetu Kosovu i Metohiji obilaskom Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici, lokacije za projekat naselja Sunčana dolina, a poseta Srbima u enklavi, u selu Banje, onemogućena je zabranom vlasti u Prištini. On je obišao i mesto na kom je ubijen Oliver Ivanović.

On se posle podne obratio Srbima sa Kosova i Metohije, na skupu u Kosovskoj Mitrovici gde je rekao da da će dati sve od sebe da pronađe rešenje koje će građanima sa KiM obezbediti bolju budućnost, da neće dati oružjem da niko krene na građane, a ako se neko usudi da napadne narod na Kosovu, da se neće nijedne sekunde dvoumiti da ih zaštiti.

Sve detalje posete predsednika Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji pročitajte u našem blogu:

12.55 - Završeno obraćanje Aleksandra Vučića. Srbi se razilaze

12.10 - Počelo obraćanje predsednika Srbije. Vučić je izašao na binu praćen aplauzom hiljada okupljenih Srba. Intonirana himna Srbije "Bože pravde"

Obraćanje pratite uživo na Kurir.rs

foto: Printscreen RTS

12.06 Uskoro počinje obraćanje predsednika Aleksandra Vučića

foto: Printscreen RTS

12.00 - U blizini bine na kojoj će govoriti Vučić nalaze se vozila KFOR-a kao i vatrogasci.

11.40 Počeo je program na centralnom trgu u Kosovskoj Mitrovici. Hiljade okupljenih Srba čekaju predsednika Vučića

11.35 Atmosfera pred miting u Kosovskoj Mitrovici. Pripadnici KFOR i vatrogasne ekipe u blizini bine sa koje će se obratiti predsednik

11.28 Posle napetosti na putu ka selu Banje zbog blokade koju su organizovali veterani OVK, predsednik Srbije stiže na veliki skup u severnom delu Mitrovice.

Građani okupljeni čekaju predsednika.

11.10 - "Šenlučili su, ispred Banje su se tri puta čuli pucnji, igrali su se tamo na barikadama. Neki vole da spremaju puške, ja neću pozivati naše ljude na puške, ali nikome nećemo dozvoliti da se puškama iživljavaju nad našim narodom", rekao je Vučić nakon što je položio venac na mestu ubistva Olivera Ivanovića.

foto: Filip Plavčić

11.05 - Vučić položio venac na mestu ubistva Olivera Ivanovića, zajedno sa suprugom pokojnog Olivera, Milenom Ivanović.

11.00 - Nisam u stanju da dođem, a još manje da rizikujem vaše živote, rekao je Vučić telefonom.

"Molimo da se držite, pomoći ćemo koliko možemo", rekao je predsednik.

Tokom obraćanja na licima pojedinih meštana videle su se suze i tuga što nisu mogli da ugoste Vučića.

foto: Printscreen Pink Tv

10.55 - Predsednik se obratio se meštanima sela Banje telefonskim putem.

Vučić je okupljenim građanima rekao da iako nije bio u stanju da dođe, ali da nije u stanju da rizikuje živote meštana.

10.50 - U Kosovskoj Mitrovici mirno, sve je spremno za dolazak predsednika.

10. 45 Predsednik Vučić će se navodno putem telefona obratiti građanima Banjana, preneo je RTS.

foto: Printscreen Klankosova

10. 42 - Oklopne Jedinice KFORA krenule ka predsedniku Srbije!

10.34 - Policija na Kosovu udaljava novinske ekipe koje se nalaze nedaleko od barikada ka mestu Banje, iz pravca Zubinog potoka, javlja Tanjugov izveštač sa lica mesta. Na toj lokaciji nalazi se nekoliko novinarskih ekipa.

Prema saznanjima Tanjuga, interverntne jedinice KPS spremaju se da krenu iz pravca Drena. Nedaleko od barikada nalaze se i meštani, a strahuje se da bi situacija mogla da se pogorša.

10.30 - Grupa Albanaca napravila je nedaleko kod sela Banje blokade, a niko od nadležnih ih nije ni sprečio u tome.

foto: Printscreen TV Pink

10.14 - Na putu Zubin Potok - Banje kosovska policija zaustavila predsednika Vučica i zabranila dalji put ka Banjama. U toku je rasprava Između policajaca i Vučića.

Obavestili su ga da su blokade na 2 km i da nije bezbedno da nastavi put.

foto: Kurir

9.49 - Predsednik Srbije se posle zabrane odlaska u Banje oglasio na Tviteru

Aleksandar Vučić se, posle odluke Vlade Kosova da mu se zbog bezbednosnog rizika zabrani da poseti selo Banjane, oglasio na Tviteru i poslao poruku:

- Neka ostane zabeleženo da smo mi želeli dogovor.

09.48 - Kosovski premijer Ramuš Haradinaj saopštio je danas da odluka o zabrani posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića području Drenice stupa na snagu odmah i da je ispred svega sigurnost građana.

09.44 - Albanci su postavili kamione, žice i zapalili gume čal i na alternativnom putu ka Selu Banje i za sada nije sigurno da li će predsednik uspeti da dođe do lokacije.

09.35 - Kako se saznaje, blokiran je i alternativni put ka selu Banje!

09.10 - Prema poslednjim informacijama, poseta Vučića Banjama je navodno otkazana iz bezbednosnih razloga, a ovu odluku donela je Vlada u Prištini, ali je predednik ipak krenuo obilaznim putem do sela.

08.52 - Predsednik Srbije je povodom blokade rekao da zna tačno ko su organizatori i da će probati okolnim putem da dođe do sela Banje, ali se ne nada da će uspeti.

"Žao mi je ljudi iz metohije, zeleo sam da ih obiđem. Hteo sam da posetim Milana malog sa sajkačom koga ste videli prošli put u Lapljem selu, spremio sam za njega i prigodne poklone. Oprosti, Milane, ako ne uspem danas da dođem. Biće drugačijih okolnosti pa cu doći", rekao je Vučić.

08.52 - Predsednik je rekao da je veoma srećan što će više od 300 porodica sa KiM dobiti krov nad glavom.

"Ovo naselje je na strateško važnom mestu i uloženo je gotovo 25 miliona evra, što je značajno ulaganje. Očekuje se da će sledeće godine krenuti prva useljenja i očekujem da će se i radovi ubrzati", rekao je Vučić tokom posete naselju Sunčanoj dolini.

1 / 16 Foto: Filip Plavčić

08.35 - Predsednik Vučić stigao u naselje Sunčana dolina gde je razgovarao sa direktorom Slobodanom Mihajlovićem o projektu.

08.20 - Sledeći obilazak je naselje Sunčana dolina u malom Zvečanu, a direktor Sunčane doline Slobodan Mihajlović, kaže za Kurir da je reč o jedinstvenom projektu za čiju realizaciju je novac obezbedila Vlada Srbije preko Kancelarije za KiM.

foto: Printscreen

- Ovim ćemo na savremen način rešiti stambeno pitanje za otprilike 1.500 raseljenih. Izdradićemo 137 stambenih objekata, odnosno 350 stambenih jedinica, ali i ambulantu, obdanište, tržni centar... Dakle, stanovnicima ćemo rešiti i stambeno pitanje ali i njihovo zaposlenje. Naselje je oslonjeno na obližnji Zvečan, ali je ideja da po sadržaju bude i mali grad za sebe - objašnjava Mihajlović.

On očekuje da se za godinu dana usele prvi stanovnici. Vlada Srbije obezbedila je 14 miliona evra za kompletan zavrsetak naselja SD.

08.13 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se prisutnima koji su ga dočekali u ovolikom broju.

"Izgradićemo hirurški blok, obnovićemo sve zgrade ovde u okviru ovog centra i spremni smo da uložimo 10 miliona evra kako bi ova bolnica bila primer kako treba da izgleda moderna bolnica", rekao je Vučić i zahvalio svima koju su čuvali ognjišta.

1 / 6 Foto: Kurir

On je dodao da planira da se obnovi i bolnica u Gračanici, kako bi građani imali što bolje uslove za lečenje.

"Uvek je Srbija činila onoliko koliko može. Pre 4 godine mogao sam da dolazim bezbroj puta i da pomalo obnavljamo, a danas vam kažem da možemo da uložimo 10 miliona evra kako bismo obnovili bolnicu", rekao je Vučić.

foto: Kurir

08.08 - Milan Ivanović, direktor Kliničkog- Bolničkog centra zahvalio se predsedniku što je došao da ih poseti i što nastavlja da se zalaže i podržava Srbe na Kosovu i Metohiji.

foto: Kurir

"Hvala vam predsedniče na ovoj donaciji, ovo će nama puno značiti. Znamo da je situacija na KiM posebno teško, ali je bitno da mi imamo podršku Vlade Srbije i predsednika, jer nam ona mnogo znači i bitna je kako bismo ostvarili naše zajedničke interese", rekao je Ivanović.

foto: Printscreen Pink Tv

07.51 - U Kliničkom centru u Kosovskoj Mitrovici, koji je prva tačka današnje posete, čeka se Vučićev dolazak. Tom prilikom će se donirati pokretni inkubator, doboši za sterilizaciju, ultrazvuk, sanitetski materijal, dva vozila.

foto: Kurir

7.37 - Nekoliko stotina Albanaca blokiralo je put Kosovska Mitrovica – Srbica zbog najave dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića u selo Banje. U selu Trnava čuli se rafali, saznaje RTS.

foto: Printscreen RTS

Blokada je na nekoliko kilometara od Kosovske Mitrovice. Okupljeni nose transparente protiv posete Vučića Kosmetu.

Put je blokiran i sa nekoliko kamiona. Protest organizuju ratni veterani tzv. Oslobodilačke vojske Kosova. Selo Banja nalazi se u Srbici, koja je u potpunosti naseljena Albancima. U Banjama se nalazi oko 300 srpskih kuća.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić prvog dana posete obišao je Zubin Potok, Gazivode, a potom i Ibarsko Postenje gde je obišao gazdinstvo porodice Kovačević. On je potom posetio poljoprivrednu školu u Lešku, a u Leposaviću učestvovao na Biznis forumu, a uveče je razgovarao sa političkim predstavnicima Srba na KiM u Zvečanu.

(Kurir.rs/Foto: Filip Plavčić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track