NAROD NA KOSOVU UZ SUZE I APLAUZE SLUŠAO VUČIĆA! Predsednik poručio: Pobedićemo bez krvi, oružja i mrtvih!
Foto: AP, Tanjug

specijal sa KIM!

NAROD NA KOSOVU UZ SUZE I APLAUZE SLUŠAO VUČIĆA! Predsednik poručio: Pobedićemo bez krvi, oružja i mrtvih!

Politika -

- Imam nameru da pobedimo. I da Srbija pobedi, prvi put u ne znam koliko godina. Bez krvi, mrtvih, užasa i grobova. I imam nameru da ova zemlja bude velika ne po tome što će da osvoji Balkan ili svet, nego po tome što će da osvoji budućnost. Radom, znanjem, decom. I takve bitke su pred nama. Ne one u kojima se na budućnost puca, pa je onda, uz počasti, sahranjujemo.

Nemojte to da tražite od mene i sebe. Isključite to, kao opciju, kao rešenje, izlaz - poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju Srbima na Kosovu i Metohiji, gde je juče završio dvodnevnu posetu.

foto: Kurir TV

Ideja je, kako je istakao, da sačuvamo naš narod, mir i bar pokušamo da uspostavimo mostove sa Albancima, kao i da težimo dogovoru čak i kad znamo da je gotovo nemoguć, jer sve drugo nas vodi u ambis i katastrofu.

Odavde nema nazad

- Jer, kako na ovom zidu u Kosovskoj Mitrovici piše: „Odavde nema nazad, a najjači nikad ne uzmiču.“ Ne želim da znam za tu veliku Srbiju u koju se ide u čizmama i s puškom u ruci. Znam onu koja je moguća s knjigom, olovkom, laptopom. Ne znam za dostojanstvo u strahu od bombi. Znam za ono koje se gradi školama, obdaništima, fabrikama. Sigurnošću i mirom. I to vam nudim danas, to je moja ponuda i za sutra. A šta ćete da odgovorite, na vama je. Na Srbiji je da vidi i odluči da li joj je budućnost prošlost ili joj je prošlost razlog za

budućnost.

Država Srbija će, kako je poručio, „i u dobru i u zlu uvek biti uz svoj narod“, „nikad nećemo nikoga da napadnemo i milion puta ćemo ponavljati da želimo mir i pružati ruku“.

Ništa bez rudara... U masi su bili i radnici rudnika Trepča
Ništa bez rudara... U masi su bili i radnici rudnika Trepčafoto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

- Došao sam da vam kažem istinu o našoj teškoj poziciji. Oči u oči, licem u lice... Odmah da vam kažem, zbog onih nedeljama i mesecima ponavljanih laži kako se neko spremio i kako neko mora do nove godine da prizna nezavisnost Kosova, ja ovde pred svima vama kažem da je to notorna laž i da to nikome od nas ne pada na pamet - kazao je on i dodao:

- Zato, kad vam pričaju kako ja hoću da menjam granice, lažu, jer granice danas, gde su? Mi mislimo jedno, Albanci, mnogobrojniji i jači na Kosovu, misle drugačije. Nas je 1991. bilo tri puta više nego danas na KiM. Zato neću borbene pesme, neću da vas huškam, neću vam obećavati oružje i municiju. Zato što vas hoćemo žive. Hoćemo srpsku decu, škole za njih, udžbenike, obdaništa, da imate zašto ovde da ostanete. Hoću da osvojim vaše pravo na život, rad, slobodu, sigurnost. Kretanje, učenje, lečenje. I ako zbog tih prava moramo da učinimo kompromise, i mi i Albanci, jer bez toga mira nema, uvek ću to da uradim.

Opstanak i odricanje

Imamo li nekakav nacrt rešenja u Briselu? Nemamo, odgovorio je Vučić i dodao da nismo ni blizu njega: - Ali prvi put dobro znamo da moramo da razgovaramo i bar pokušamo da uredimo odnose. I ja znam da postoji hiljade njih koji samo čekaju da kažu „aha, otišao je dole, a to dole je za njih Kosovo, a ništa novo nije rekao“. Kao da je reći nešto novo o Kosovu uopšte moguće. Kao da sve priče odavno nisu ispričane. Ali novo je i to što neću ovde da psujem Albance, čak ni one koji su tukući Srbe stvarali državu, već želim da vidim kako delima možemo da stvorimo bolje sutra za Srbe na KiM - kazao je predsednik i podsetio: - Ne zaboravite da nas je 1991. bilo, procentualno govoreći, tri puta više nego danas na KiM. Zato neću borbene pesme, neću da vas huškam, neću vam obećavati oružje i municiju. Zato što vas hoćemo žive. Hoćemo srpsku decu, škole za njih, udžbenike, obdaništa, da imate zašto ovde da ostanete. Hoćemo kompromis, nećemo diktat. Hoću da vi živite ovde i da to bude vaše. Ali nije ni lak ni brz put do toga. I mnogo toga ćemo morati da se odreknemo, žrtvujemo i radimo da bismo došli do tog cilja. Vi ste, ovde, sve već žrtvovali. A potrebni ste nam još. Za putovanje u budućnost i opstanak na svojim ognjištima. I svako dete koje se ovde rodi, svaki čovek koji dobije posao, nova škola, bolnica biće dokaz da smo radili pravu stvar.

foto: Kurir TV, Printscreen RTS

Ugled i jedinstvo

Šef države je kazao da njegov posao nisu mitovi niti sumanute vizije Kosova bez Albanaca, ili Kosova bez Srba. Želi da veruje da posle vekova ratovanja i sukobljavanja možemo da imamo vekove pristojnih, racionalnih i za pedesetak godina, „zašto da ne, i prijateljskih odnosa sa Albancima“.

- Mi danas želimo da budemo deo Evrope, Albanci žele da dobiju viznu liberalizaciju. I jedni i drugi želimo bolji život za svoje građane. Do takvog, boljeg života nema prečice, ni za nas ni za njih, preko grobova onih drugih. Moramo i moraćemo da živimo i zajedno i jedni pored drugih. I zato ćemo da razgovaramo i pregovaramo, do iznemoglosti ako je potrebno. Neko će, nekad u budućnosti, morati da postigne kompromis sa Albancima.

Zamolio je narod na KiM na jedinstvo veće nego ikad i da se sačuva što se sačuvati može: - Naš je posao da menjamo ugled Srbije u svetu, promenimo ne samo sebe već i ugao iz kojeg se gledaju stvari na Balkanu. A vama hvala što čuvate i branite srpsko postojanje na KiM, što ne odustajete i gledate napred. Živela Srbija!

Jedinstvo

DOGOVOR SA ALBANCIMA ILI GUBIMO SVE

Masovna podrška... Srbi sa KiM došli su da pozdrave i čuju svog predsednika
Masovna podrška... Srbi sa KiM došli su da pozdrave i čuju svog predsednikafoto: Kurir TV

Srbima na KiM Vučić je poručio da ne slušaju kuknjavu o razbijanju srpskog jedinstva, a pojedincima u Beogradu da ne plaše ljude ratovima, jer niko neće da ratuje. - Nemojte da pričate da ga (KiM) ne date, kad ste ga odavno dali, čak i kada vam ga niko nije tražio. Mislite li da granica koju smo sami postavili carinskim punktovima na Jarinju i Brnjaku može lako da se skloni? Nema lakog sklanjanja prelaza. Nigde i nikad. U takvim uslovima, možemo li da dobijemo rešenje koje za nas nije ponižavajuće? Hoćemo li dogovor sa Albancima ili produžetak agonije u kojoj svakako gubimo sve? Pitanje je samo vremena, za godinu, pet ili deset. Upravo zato, nisam želeo da zabijam kao noj glavu u pesak, već da se borim za vas i budućnost naše dece.

Pomoć bez zabrane INVESTICIONI PLAN

Predsednik je kazao da je došao sa sveobuhvatnim investicionim planom za deset srpskih opština na KiM u cilju unapređenja ekonomije i životnog standarda naroda: - To niko ne može da nam zabrani. Spremni smo da vama koji živite na KiM pomognemo više nego ikad. Srbija, ne za plate, već samo za kosovski dodatak, za zaposlene u javnom sektoru na KiM, izdvaja godišnje čak 71 milion evra. Spremni smo i to da uvećamo, kao i da subvencionišemo dolazak kompanija iz centralne Srbije na KiM.

PROŠLOST, MILOŠEVIĆ, ILUZIJE OD GAZIMESTANA DO GAZIVODA Danas smo uvaženiji bez kapi krvi,glasno kažemo da ne želimo u NATO

Predsednik je podsetio da se pre skoro 30 godina stotine hiljada ljudi okupilo na Gazimestanu da sluša Slobodana Miloševića. - Pevali su horski, s verom, zaneseni i ponosni „Ko to kaže, ko to laže, Srbija je mala“. Tri rata se pominju u toj pesmi. A onda smo ih imali još. Ne svojom, ali ne isključivo ni tuđom krivicom. Srbi su ginuli za Knin, Sarajevo, Prištinu. U Kninu se danas vijori šahovnica koje tamo nikad nije bilo, u Sarajevu je broj Srba 50 puta manji, u Prištini živi svega nekoliko Srba. I to ne zato što su Hrvati, muslimani ili Albanci bili jači i hrabriji od nas, već što nismo razumeli poziciju Srbije i sveta. Milošević je bio veliki srpski lider, namere su mu svakako bile najbolje, ali su nam rezultati bili mnogo lošiji. Ne zato što je on to želeo, već zato što želje nisu bile realne. I zbog toga smo platili najvišu i najtežu cenu. Nismo postali veći - kazao je Vučić i dodao: - Danas, bez kapi krvi, bilo čije, jesmo. Svakoga dana smo ugledniji i uvaženiji. I u Briselu, Pekingu, Berlinu Parizu, Vašingtonu, Moskvi. Zbog naše odgovornije politike, možemo jasno da biramo svoj put u budućnost, u Evropu, ali smemo i možemo jasno i glasno da kažemo da ne želimo u NATO, jer želimo da čuvamo nezavisnost, vojnu neutralnost, ali i uspomenu na stradanje 1999.

I. Kljajić - B. Madarević

foto: Kurir

*****************************************************************************************

U KURIRU ČITAJTE JOŠ:

STRAVIČNO Novi detalji ubistva na Pešterskoj visoravni: Pogođena iz puške u leđa pa overena pištoljem u glavu!

INTERVJU LJILJANA STJEPANOVIĆ: Umreću na sceni kada za to dođe vreme

KARLEUŠA ŽESTOKO: Rijaliti junaci su polusvet samo se je*u, biju i čačkaju nos!

TAKO JE, BRE: Srbin zaslužan za uspeh Japanke: Imao seks sa Serenom, pa doneo titulu Naomi

POJEO LOPTU Slavni zvezdaš neprepoznatljiv

*****************************************************************************************

EKSKLUZIVNI DODATAK

foto: Kurir

SUTRA NOVI BROJ NAJBOLJEG DODATKA RIJALITI Prvi saznajte sve ono što televizije neće preneti

Sutra samo uz Kurir čeka vas novi broj najboljeg dodatka o svim rijaliti učesnicima u novoj sezoni.

Otkrivamo tajne učesnika rijalitija, gde su i šta rade najbolji rijaliti igrači, ekskluzivni paparaci, prvi najavljujemo šta čeka učesnike, skandali, afere, svađe, donosimo sve ono što nećete videti na televiziji...

Čitaj Kurir, jer uvek dobijaš više!

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track