GUST RASPORED ZA VUČIĆA: Sutra u Zemunu, sledeće nedelje na letnjem Davosu u Kini
Foto: Filip Plavčić

Uoči važnog puta u Peking

GUST RASPORED ZA VUČIĆA: Sutra u Zemunu, sledeće nedelje na letnjem Davosu u Kini

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obići će sutra rekonstruisane i novoopremljene prostorije Kliničko bolničkog centra Zemun. Vučić će KBC Zemun posetiti u 13.30 sati.

Vučić početkom iduće sedmice boravi u poseti Kini, gde će učestvovati na Svetskom ekonomskom forumu, poznatijem kao "letnji Davos". Šef srpske države prvog dana trodnevne posete, u ponedeljak u Pekingu, sastaće se sa privrednicima, predstavnicima velikih kineskih kompanija.

Drugog dana boravka u glavnom gradu Kine Vučić će, kako je planirano, imati susret sa predsednikom Kine Sijem Đinpingom, a sa premijerom Kine Lijem Kećijangom sastaje se u sredu na letnjem Davosu, koji se održava u Tjanđinu.

foto: Filip Plavčić

On će prisustvovati otvaranju 12. godišnjeg sastanka pod nazivom Novi pobednici, u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma, te će imati i sastanke sa predstavnicima kineskih kompanija i na marginama ovog skupa.

Kina kao investitor već je značajno prisutna u Srbiji, gde kineske kompanije realizuju niz velikih infrastrukturnih projekata, a svojevremeno je "spasla" Železaru u Smederevu. Uoči predsednikove posete, kineska kompanija "Zijin Mining Group" izabrana je za strateškog partnera RTB Bor.

Kinezi u Bor planiraju da ulože 1,46 milijardi dolara, a grupacija ima obavezu da investira i 350 miliona dolara za dokuapitalizaciju RTB Bora. Vučić je, nakon saopštenja o izboru strateškog partnera za RTB Bor, rekao da su Kinezi su najmoćniji i kontrolišu uveliko svetsko tržište bakra, a vest o strateškom partneru je velika stvar za čitav istok Srbije.

Predsednici Vučić i Si će, tokom susreta u Pekingu, kako je ranije najavljeno, verifikovati specijalni ekonomski paket od najmanje deset ekonomskih ugovora kojim će Srbija, pored rešenja za RTB Bor, obezbediti kapitalne investicije u oblasti infrastrukture, saobraćaja, poljoprivrede, industrije i informacionih tehnologija, vredne preko 1,5 milijardi dolara.

Kako je najavljeno u saopštenju Svetskog ekonomskog foruma, konferencija će biti najveća do sada, sa više od 2.000 učesnika iz 100 zemalja, koji će razgovarati o principima, protokolima, standardima i rešenjima za održivu budućnost sveta.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Filip Plavčić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track