VUČIĆ SA POTPREDSEDNIKOM INDIJE: Računamo na vašu podršku, računajte i vi na našu (KURIR TV)
Foto: Printscreen Kurir Tv

razgovarali o ekonomskim i bilateralnim temama

VUČIĆ SA POTPREDSEDNIKOM INDIJE: Računamo na vašu podršku, računajte i vi na našu (KURIR TV)

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je danas ispred Palate Srbija potpredsednika Indije Venkaja Naidua i nakon sastanka obratili su se medijima.

Vučić je rekao da Republika indija može da računa na podršku Srbije zahvalivši se na tome što nisu priznali nezavisnost Kosova i Metohije.

"U ime republike Srbije zahvaljujem na podršci teritorijalnom integritetu naše zemlje. Poštujemo Indiju i nikome se ne dodvoravamo, već vodimo svoju politiku. U skladu sa tim, Indija može da računa na našu podršku, kao što je ona nas podržavala ", rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da je imao veoma važne razgovore sa potpredsednikom Indije, koje će nastaviti na Poslovnom forumu, u cilju razvoja naših ekonomskih odnosa.

foto: Printscreen Kurir Tv

"Uspeli smo ove godine da uvećamo našu trgovinsku razmenu, koja je došla na nivo od 200 miliona dolara. Ona mora biti veća. Razgovaraćemo o saradnji u više oblasti. Ukinuli smo vize za građane Indije, i nadamo se uspostavljanju vazdušnog saobraćaja", rekao je on.

Ocenio je da postoje široke oblasti saradnje, posebno u poljoprivredi i farmaciji.

"Mnogo toga očekujemo od indisijskih investtora u oblasti digitalizacije, softvera, dodatnoj industrijalizaciji Srbije, kao što sam siguran da će naši investitori biti sve zainetresovaniji za ulaganje u Indiju", rekao je on.

Predsednik je rekao da je dosta naučio od gosta iz Indije, a posebno kako da našu malu zemlju još stabilnije postavimo u celom svetu.

Vučić je rekao da veruje da će u budućnosti uspeti da obezbedi još bolju saradnju.

foto: Printscreen Kurir Tv

"Hvala vam što vodite računa o Srbiji, a mi ćemo se postarati da vaš narod još više zavoli našu zemlju", dodao je Vučić i rekao da se raduje nastavku daljeg rada i budućoj saradnji.

Potpredsednik Indije Venkaj Naidu poručio je danas da ta zemlja podržava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i istakao da ni ne razmišlja o menjanju stava po tom pitanju.

Naidu je konstatovao prijateljske i srdačne odnose dve zemlje, uz uverenje da će oni dalje jačati, posebno u oblasti ekonomskih, ali i svih drugih oblasti.

foto: Printscreen Kurir Tv

Potpredsednik Indije Naidu rekao je da je oduševljen što je u Srbiji, dodavši da mu je ovo prvo putovanje u Evropu, koje počinje u našoj zemlji.

"Imali smo važne razgovore o svim aspektima bilateralnih odnosa, kao i o situaciji u regionu. Dogovorili smo se da proširimo saradnju u oblasti ekonomije, poljoprivrede, nauke i tehnologije, kao i farmaceutske industrije. Indija je jedna od najbrže rastućih ekonomija u svetu i pozdravljam potpisivanje sporazuma koji su se dogodili danas u Beogradu", rekao je Naidu.

foto: Printscreen Kurir Tv

Indijski potpredsednik je ukazao da dve zemlje imaju istorijske i specijalne odnose, kao suošnivači Pokreta nesvrstanih, odnose zasnovane na uzajamnom poverenju, razumevanju i podršci, te podsetio da obe zemlje obeležavaju 70 godina od uspostvljanja diplomatskih odnosa.

Kako je naveo, srećan je što su pošte Indije i Srbije izdale specijalne markice povodom tog jubileja.

On je rekao da je siguran da će Srbija u narednom periodu da se vine u visine.

1 / 4 Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Posle sastanka njih dvojice, biće potpisano više bilateralnih sporazuma.

Tema razgovora će biti unapredjenje saradnje Indije i Srbije, pre svega u ekonomskoj sferi.

Naidu će se obratiti i srpskim poslanicima, sednica počinje u 16.15 sati.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja