VUČIĆ ODLUČAN DA OSIGURA POSETU KINESKOG PREDSEDNIKA: Kad Si dolazi u Srbiju, nema problema za sve drugo
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Šef države u zvaničnoj poseti Pekingu

VUČIĆ ODLUČAN DA OSIGURA POSETU KINESKOG PREDSEDNIKA: Kad Si dolazi u Srbiju, nema problema za sve drugo

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Pekingu da želi da osigura dolazak kineskog predsednika Si Đinpinga u Srbiju i da će to pokušati da ostvari tokom sutrašnjeg sastanka sa njim.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

"Sutra ću da izvedem nešto, da osiguram dolazak predsednika Sija u Srbiju, kad predsednik Si dolazi u Srbiju, onda nema problema za sve drugo, rekao je Vučić novinarima u Pekingu.

On je rekao da ima još jednu ideju o kojoj želi da razgovara s kineskim predsednikom a to je da inovativnim ;tehnologijama Srbija "ostvari komparativnu prednost u odnosu na mnoge zemlje u regionu i na mnoge zemlje u Evropi".

"Tako da ću da imam čudne molbe za predsednika Sija, nadam se da mi se neće smejati i da će u najboljoj veri razumeti ono što ja želim za Srbiju," rekao je Vučić i dodao da će novinarima preneti detalje kada bude izneo svoje ideje kineskom predsedniku.

foto: AP

Vučić je danas drugog dana boravka na čelu srpske delegacije Kini razgovarao s predstavnicima Državne banke i Eksim banke kao i sa predstavnicima raznih kompanija. On je prisustvovao potpisivanju okvirnog sporazuma izmedju Vlade Srbije i kineske kompanije "Šangdong Linglong" o ulaganjima u grad Zrenjanin kao i ugovoru o strateškom partnerstvu Vlade Srbije i RTB Bora s kompanijom Zidjin. Ugovore su sa srpske strane potpisali minstar finansija Siniša Mali, odnosno ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić.

"Dolazak Ziđina na istok Srbije, dolazak Linglonga u Zrenjanin, dolazak kineskih kompanija u slobodnu ekonomsku zonu, to je nova priča to je drugačija Srbija kao što uskoro i po putevima autoputevima i prugama gde nećemo samo da otvaramo radove već da privodimo kraju, videćete potpuno druga zemlja", rekao je Vučić.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Rekao je da se odmah otvorio interes Banke Kine koja je već najavila povećanje kapitala banke, a kako je dodao predsednik Srbije, ona će još "dramatično" povećati kapital jer Srbija želi da "Bank of China" ima svoj glavni hab za jugoistočnu Evropu u Srbiji.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track