ŠEF DIPLOMATIJE ZELENORTSKIH OSTRVA: Računajte na nas, borićemo se sa vama za vaše nacionalne interese
Foto: Beta/Ognjen Stevanović

podrška afričke države

ŠEF DIPLOMATIJE ZELENORTSKIH OSTRVA: Računajte na nas, borićemo se sa vama za vaše nacionalne interese

Politika -

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas sa kolegom iz Republike Kabo Verde (Zelenortska ostrva) Luiš Filipe Lopes Tavarešom koji je poručio da Srbija može da računa na tu afričku, zemlju i u naporima da očuva svoj nacionalne interese po pitanju Kosova.

foto: Beta/Ognjen Stevanović

"Srbija može imati poverenja u nas. Mi smo pravna, demorkatska, država koja drži reč i koja želi sa Srbijom da ima odlične odose. Računajte na nas da se borimo sa vama za vaše nacionalne interese", rekao je Tavareš novinarima na zajedničkoj konferenciji sa misnistrom Dačićem.

Tavareš je rekao da želi da odnosi dve zemlje budu primer ne samo za saradnju sa afričkim zemljama već i za ceo svet i ocenio da je današnje potpisivanje Memoranduma o saradnju u MSP korak na tom putu.

"Ostaćemo zauvek zeleni, u skladu sa našim imenom", rekao je Tavareš komentarišući mapu koju mi je pokazao ministar Dačić da bi "razbio" priču Prištine da ih većina sveta podržava, a na kojoj su države podeljene u dve boje crvenu i zelenu u donosu na to da li priznaju ili ne priznaju nezavisnost Kosova.

foto: Beta/Ognjen Stevanović

Tavareš je rekao da će dve zemlje zahvaljući dobroj volji koja postoji, razvijati odnose u oblasti ekonomije, turizma, kulture, informacionih i komunikacionih tehnologija.

Rekao je da se nikada ni u jednoj zemlji istočne Evrope nije osetio kao kod kuće i dodao da su ga osvojili iskrenost, prijateljstvo, duh humanizma.

Dačić je rekao da će Srbija u Republici Kabo Verde otvoriti počasni konzulat, dok je Tavareš od Beograda zatražio da mu nađu Srbina ili Srpskinju koja će biti počasni konzul njegove zemlje u Beogradu.

"Kabo Verde nije imao interesa da učestvuje u našim napiorima u očuvanju teritorijalnog integriteta, ali je to uradio kao pravi prijatelj", rekao je Dačić i dodao da će obe zemlje početi da rade na međusobnom ukidanju viza.

On je odnose dve zemlje ocenio kao dobre, ali je dodao oni nisu razvijani još od vremena bivše Jugoslavije, kada je Josip Broz Tito podržavao borbu afričkih zemalja za nezavisnost.

foto: Beta/Ognjen Stevanović

Dačić je ocenio da će Memorandum doprineti razvoju odnosa Srbije i Kabo Verde, koji su nekada, zahvaljujući i njihovim studentima koji su ovde strudirali, bili dobri.

"Oni su bili most između nas", rekao je Dačić i dodao će upravo jedan bivši student biti amabasador u Briselu koji će brinuti o odnosima sa Srbijom.

Dačić je podsetio da je Srbija nedavno postala član Luzofonije, unije zemalja portugalskog govornog podučja, od kojih većina, čak i one najuticajnije, nisu priznale nezavisnost Kosova.

Republika Kabo Verde je ostrvska država, smeštena u severnom delu Atlantskog okeana, u regionu zapadne Afrike.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track