EKSKLUZIVNO! MINISTAR KULTURE O SUKOBU S PREMIJERKOM: Neću da podnesem ostavku zbog Zadruge, takvom sadržaju nije mesto na TV!
Foto: Beta/ Svetlana Dojčinović, Beta AP

Odgovor

EKSKLUZIVNO! MINISTAR KULTURE O SUKOBU S PREMIJERKOM: Neću da podnesem ostavku zbog Zadruge, takvom sadržaju nije mesto na TV!

Politika -

Povremena različito nijansirana razmišljanja članova Vlade u odnosu na određene teme deo su uobičajenog političkog kolorita i svakako nisu ekskluzivitet srpske vlade, pomirljiv je ministar

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević poručuje za Kurir da i ne razmišlja da podnese ostavku, iako je zbog negativnog mišljenja o rijaliti programima pretrpeo žestoke javne kritike premijerke Ane Brnabić.

- Izjavu predsednice Vlade Ane Brnabić nisam shvatio kao kritiku stava Ministarstva kulture i informisanja i mog ličnog stava da skarednim sadržajima nije mesto u medijima sa nacionalnom frekvencijom, što uostalom i stoji u Zakonu o elektronskim medijima. O ostavci ne razmišljam, a povremena različito nijansirana razmišljanja članova Vlade u odnosu na određene teme deo su uobičajenog političkog kolorita i svakako nisu ekskluzivitet srpske vlade - izjavio je Vukosavljević.

foto: Beta/Miloš Miškov, Dragana Udovičić, Nebojša Mandić

Ministar kulture je izazvao pravu buru u javnosti svojim javnim povicima na rijaliti sadržaje na našim televizijama. On je predložio da se ovi programi skinu s televizija sa nacionalnom frekvencijom i da se za njihovo gledanje uvede posebno plaćanje. Premijerka Brnabić je uskočila u raspravu jasnom porukom da se Vlada Srbije time neće baviti. Kako je rekla, ova vrsta programa je stvar nadležnih regulatornih tela a ne Vlade Srbije.

- Treba da popularizujemo kulturne i obrazovne programe, ali ne možemo da se bavimo programom privatnih televizija - rekla je predsednica Vlade.

Posebno oštar prema ministru kulture bio je vlasnik „Pink medija grupe“ Željko Mitrović, koji je osmislio rijaliti „Zadruga 2“. On je Vukosavljeviću poručio da je „površan i glup“, da je dobio „izliv opere u mozak“ i da je ljubitelj porno sadržaja.

- Ako treba nekoga da vređate, vređajte mene. Ja uživam kad me napadaju neznalice i moćnici. A i da budem iskren, rado bih se sa vama takmičio u poznavanju, recimo, muzičke i filmske umetnosti. Razumem da vi noću, a legenda kaže i danju na poslu, gledate neke druge plaćene i skremblovane adult filmove za koje ste mislili da se emituju kod nas - odbrusio je Mitrović ministru.

Maca pojela jezik

MINISTRI ĆUTE

Dan posle žestoke polemike premijerke i Vukosavljevića, među ministrima kao da je zavladao zakon ćutanja. Niko od njih juče nije želeo da javno kaže šta misli o rijaliti programima i načinu na koji je Ana Brnabić disciplinovala njihovog kolegu.

Ovo nije prvi sudar ministra i premijerke

I RANIJE IMALI SUKOBE

Predsednica Vlade i ministar Vukosavljević i ranije su imali sukobe. Premijerka je s ministrom kulture već imala ozbiljna razmimoilaženja oko rekonstrukcije Narodnog muzeja, ali i oko dodele novca za snimanje kontroverznog filma „Teret“.

- Poslednji faul mu je bio film „Teret“, za koji se unapred znalo da će biti problematičan, s obzirom na to da se bavi sudbinom Albanaca čiji su leševi 1999. prevoženi hladnjačama. Moglo se pretpostaviti da će film dići prašinu i ukaljati ugled Srbije i to baš u posebno osetljivom trenutku, kada se vode završni razgovori za Kosovo - kaže na izvor.

Kako saznajemo, slučaj „Vukosavljević“ nije bio pominjan na jučerašnjoj sednici Vlade Srbije, ali jeste na ranijim, a se jedan ministar požali da ga stranci pitaju kako je moguće da Srbija finansira takav film.

- Pošto Vukosavljević nije bio prisutan, predstavnik Ministarstva kulture je objasnio da je to posao Filmskog centra Srbije i da ne može na to da utiče i na tome se završilo - ispričao je naš izvor iz Vlade.

Filmski centar Srbije dao je četiri miliona dinara za snimanje ovog filma.

(Kurir.rs/Ivana Kljajić /Foto: Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track