Nenad Popović: Vratićemo pitanje Kosova u SB UN
Foto: Fonet

ministar za inovacije i tehnološki razvoj uveren

Nenad Popović: Vratićemo pitanje Kosova u SB UN

Politika -

To je jedino mesto gde to pitanje može biti rešeno i gde Srbija ima prijatelje, Rusiju i Kinu, koje štite teritorijalnu celovitost Srbije, poštujući naš Ustav i Rezoluciju 1244

BEOGRAD - Pregovori o Kosovu po okriljem EU nisu dali nikakav rezultat, jasno je da bez SAD, Rusije i Kine nije moguće postići održivi i primenjiv kompromis Beograda i Prištine, kaže ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, dodajući da se pitanje Kosova i Metohije polako vraća u SB UN.

To je, kako kaže, jedino mesto gde to pitanje može biti rešeno i gde Srbija ima prijatelje, Rusiju i Kinu, koje štite teritorijalnu celovitost Srbije, poštujući naš Ustav i Rezoluciju 1244.

On smatra da je od samog potpisivanja Briselskih sporazuma jasno da Albanci ne žele da ispune svoju osnovnu obavezu i formiraju ZSO, kao i da za to imaju prećutnu podršku nekoliko zapadnih zemalja.

On kaže i da naočigled EU počinje da se ostvaruje plan "velike Albanije" koji unosi nestabilnost u čitav region.

"Smatram da Srbija mora da zauzme mnogo oštriji stav prema albanskom premijeru Ediju Rami koji tu ideju podržava i promoviše, pokazujući time otvoreno neprijateljstvo prema Srbiji. Takvi pokušaji su napad na naš Ustav i državnu granicu i sigurno je da Srbija to neće posmatrati ćutke", kaže Popović.

Na konstataciju novinara da se u analizi Kongresa SAD kao veliki problem ističe Humanitarni centar u Nišu i navodna ruska baza u Batajnici, Popović kaže da je u našem interesu da imamo Humantarni centar.

"Taj centar treba dalje da razvijamo sa našim ruskim partnerima uz davanje odgovarajućeg statusa njegovom osoblju da bi mogli nesmetano da obavljaju svoju funkciju", kaže ministar.

On dodaje da vazduhoplovni zavod "Moma Stanojlović" u Batajnici ne remontuje samo ruske, već i evropske "erbasove" letelice.

"Ne vidim kome to može da smeta", kaže on.

Na pitanje da li će nas približavanje Kini izložiti pritiscima SAD i EU, slično kao i zbog Rusije, Popović kaže da Srbija vodi samostalnu i suverenu politiku.

"Pritisci su sastavni deo naše odluke da budemo suvereni", kaže Popović, dodajući da Srbija tu politiku neće menjati.

Govoreći o najavljenim industrijskom parku u Borči, Popović kaže da bi prva faza, kada će u park moći da se usele prve kompanije, trebalo da bude završena za najviše dve godine posle otpočinjanja radova.

"Država će se truditi da u saradnji sa kineskim partnerima obezbedi sve uslove da radovi započnu što pre, nadam se već sledeće godine", kaže ministar.

Prema njegovim rečima, efekti izgradnje parka biće vidljivi brzo jer će na samom početku biti angažovana srpska građevinska industrija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track