Najnovije vesti

VUK DRAŠKOVIĆ OTVORIO DUŠU: Da li je tačno da se često čuje sa Vučićem, kada će Balkan postati strateško dvorište NATO i ko gubi u sukobu EU i Rusije
Foto: Marina Lopičić

intervju lidera spo za hrvatski globus

VUK DRAŠKOVIĆ OTVORIO DUŠU: Da li je tačno da se često čuje sa Vučićem, kada će Balkan postati strateško dvorište NATO i ko gubi u sukobu EU i Rusije

Politika
16:32h

Srpski pisac i političar, Vuk Drašković, uveren je da će do pomirenja Srba i Albanaca doći vrlo brzo i da je pedsednik Srbije Aleksandar Vučić iskreno opredijeljen za evropeizaciju Srbije, za članstvo države u EU i za strateško pomirenje u regionu.

Verujem Vučiću, dodaje Drašković, kada kaže da se nijedno neprijateljstvo ne može gasiti neprijateljstvom, nego - prijateljstvom, i smatra da Vučićevo evropsko opredeljenje nije tek poza.

Jedino oko čega se ne slažu je - NATO, kazao je Drašković u opsirnom intervjuu za hrvatski nedeljnik Globus.

Drašković je rekao da bi on problem Kosova rešavao u dva koraka.

U prvom bi se, kaže, borio za to da SAD, Evropska unija i NATO budu garanti plana Martija Ahtisarija iz 2007, koji su Albanci prihvatili, ali ga umnogome ne poštuju, uz formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), kakve su predviđene Briselskim sporazumom.

U drugom koraku, dodao je, Srbija i Kosovo bi kao dve države imale odrešene ruke da se dogovaraju i o korekciji međusobnih granica.

foto: Marina Lopičić

"Uveren sam da će do pomirenja Srba i Albanaca doći, i to vrlo brzo", rekao je Drašković.

Na opasku da se to iz srpskih medija i novina ne bi moglo zaključiti, Drašković kaže: "Nemojmo čitati novine, zaboravimo novine. Nedugo po svestranoj normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, saradnja između Srbije i Kosova biće uspešnija nego saradnja između Kosova i Albanije, jer će kosovsko-albanske odnose opterećivati problem malih razlika, taj isti problem koji umnogome opterećuje i srpsko-hrvatske odnose".

Upitan da li je aktuelni kosovski predsdnik Hašim Tači prava osoba na Kosovu s kojom bi Vučić trebalo da razgovara, Drašković ističe da i na Kosovu i u Srbiji stasa nova generacija, koja nije učestvovala u ratu i koja rat i ne pamti.

"Živimo jedni pored drugih, živimo zajedno, Kosovo je i putovima i svim ostalim upućeno na Srbiju. Naš izvoz (izvoz Republike Srbije - op. a.) na Kosovo danas je višestruko veći od izvoza u Rusiju i Kinu zajedno", naveo je Drašković.

Na konstataciju da je veliki optimista, Drašković odgovara da bi voleo da je veći kada su u pitanju srpsko-hrvatski i srpsko-muslimanski odnos.

"Ali, kažem, previše smo bliski. Ne zaboravimo da je Isus Hrist naredio: 'Ljubi bližnjega svoga!' - a ne daljnjega svoga, jer je daljnjega ljubiti lako, a bližnjega dosta teško", kaže Drašković.

Drašković, koji je i lider Srpskog pokrea obnove, potvrdio je da se sa predsednikom Vučićem često čuje i viđa i dodaje da je to sasvim logično, jer je SPO na svim izborima od 2012. na listi Aleksandra Vučića.

"Verujem da je Vučić iskreno opredeljen za evropeizaciju Srbije, za članstvo države u EU i za strateško pomirenje u našem regionu", naveo je.

foto: Filip Plavčić

Ukazuje da veruje Vučiću, koji kaže da se nijedno neprijateljstvo ne može gasiti neprijateljstvom, nego - prijateljstvom, te da ne misli da je njegovo evropsko opredeljenje poza.

"Ni moje evropsko opredeljenje nije poza, nego posledica radikalnih promena nekih mojih političkih stavova s kraja 80-ih", istakao je.

NATO je jedino o čemu se sa Vučićem ne slaže, kaže Drašković.

"On (Vučić) je protiv članstva Srbije u NATO-u, a ja mislim da i naše članstvo u Evropskoj uniji zavisi od našeg članstva u NATO-u. Govorim i pišem da je za Srbiju NATO izbor puta, dakle cilj, a EU putovanje. Ako uđeš u pogrešan voz, onda je svaka usputna stanica pogrešna", naveo je Drašković.

Govori, kaže, isto tako, da će sve probleme u regionu rešavati NATO, kao i da će u slučaju bilo kakvih sukoba u regionu te sukobe rješavati NATO.

"Mi treba da izaberemo: ili ćemo biti za stolom ili na meniju. Govorim i pišem da je Srbija sa svih strana okružena državama koje su u EU i u NATO-u. I da Srbija nema krila da preleti do Volge i Sibira", kaže Drasković.

Napominje da vidi da Vučić razmišlja drugačije.

"On smatra da Srbija, da bi maksimalno prosperirala, mora biti, kako često voli da kaze 'između Istoka i Zapada', zbog čega ga javnost u Srbiji, ali i šire, sve češće uspoređuje s Titom, koji je, u svoje vreme, bio rodonačelnik Pokreta nesvrstanih...", naveo je Drašković.

Podsetio je da je Tito iza sebe imao veliku državu i da je vešto balansirao između Varšavskog pakta i NATO-a. I između Zapada i komunističkog Istoka. Okolnosti su mu dopuštale, kaže, da mu srce bude u Kremlju, a ruka u kasi u Vašingtonu.

Ali, primećuje, svet se otad dramatično promenio.

Nema, kaže, više Jugoslavije, nema ni Varšavskog ugovora, nema ni komunizma u Kremlju.

Lično misli da da današnje balansiranje Srbije između Istoka i Zapada neće moći dugo potrajati.

"Verujem da idemo ususret novoj Jalti, tako što će se NATO i Rusi dogovoriti o tome šta je čije strateško dvorište. Rusima će se priznati njihov strateški interes za države koje su bile članice SSSR-a, tj. za države koje Moskva naziva 'domaćim inostranstvom'", naveo je lider SPO.

Zauzvrat, navodi, Balkan - celi Balkan, bez crnih rupa u njemu - biće strateško dvorište Zapada, odnosno NATO-a.

"Mislim da će poslije te nove Jalte, ako do nje dođe, manevarski prostor za tu, 'nesvrstanu' strategiju biti nemoguć i nepotreban", rekao je Drašković i dodao da ne krije da ima poseban i veoma emotivan odnos prema velikom ruskom narodu i genija i mučenika.

"Ruski predsednik Putin svoj je predsednički mandat počeo sa statuom Petra Velikog, najvećeg evroreformatora, na svom stolu. Danas je došlo do zastoja u mnogočemu, ali verujem da Rusija nema izbora osim svog prirodnog savezništva s Evropom i Amerikom. Rusija je evropska zemlja; ona pripada evropskoj, a ne azijskoj kulturi i tradiciji. U sukobu Rusije s Evropom gube i Evropa i Rusija."

Kurir.rs/Tanjug/Foto: Marina Lopičić, Foto: Filip Plavčić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...