NAPREDNJAČKI FUNKCIONERI NA TANKOM LEDU: SNS sprema čistku rasipnika, a na listi je i sin Tome Nikolića!
Foto: Zorana Jevtić

kurir saznaje

NAPREDNJAČKI FUNKCIONERI NA TANKOM LEDU: SNS sprema čistku rasipnika, a na listi je i sin Tome Nikolića!

Politika -

Promene Na listi problematičnih lokalnih funkcionera koje je predsednik Vučić kritikovao zbog rasipništva nalazi se čelnik Kragujevca, ali i kolege iz Subotice, Kuršumlije, Bogatića, Blaca, saznaje Kurir

Predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić kritikovao je lokalne funkcionere iz redova naprednjaka zbog nedomaćinskog ponašanja i rasipništva kojim ne samo da ruše ugled partije već štete državnu kasu. Pojedinci, kako je poručio, olako shvataju poruku da mora da se štedi. Kako Kurir saznaje, uskoro bi mogla da usledi čistka u redovima naprednjaka na lokalu.

foto: Marina Lipičić

- Uspeli smo da preokrenemo situaciju u budžetu i treću godinu zaredom imamo suficit. Problem imamo sa pojedinim lokalnim samoupravama koje nedovoljno ozbiljno shvataju moje reči i reči dobrih ljudi iz stranke koji su upozoravali da rashode smanjuju i prihode uvećavaju, a ne obrnuto - kazao je Vučić na prekjučerašnjoj sednici Glavnog odbora SNS. On je dodao da su ljude upozoravali da moraju da budu štedljivi na lokalu, kao što je to slučaj na republičkom nivou.

Na listi "problematičnih" su, kako saznajemo, Radomir Nikolić, gradonačelnik Kragujevca i sin bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića, kao i čelnici u Subotici, Kuršumliji, Bogatiću, Blacu, Arilju...

- U narednih nekoliko nedelja biće održana nova sednica Izvršnog odbora na kojoj će se rezimirati njihov učinak. Imamo mi lokalne funkcionere koji su laganiji na ruci, potpisuju račune, rasipaju pare, a da pre toga nisu napravili plan prihoda. Ne shvataju da ne mogu više da troše nego što zarađuju. To je elementarna logika. Ponašaju se nedomaćinski. Utrne im ruka kad sednu u fotelje. Svi u stranci znaju da se kritika odnosi na Kragujevac, Blace, Suboticu, Bogatić, Arilje, Kuršumliju... - priča izvor Kurira izu vrha SNS.

Kako objašnjava, nekolicina lokalnih šerifa dobila je preporuku stranke da sami podnesu ostavke kako bi se sve završilo na miran i tih način.

- Upravo zbog nedomaćinskog ponašanja pre dve-tri sedmice ostavku je sam podneo predsednik opštine Arilje Zoran Todorović. Rečeno mu je da može da proda celo Arilje, ne može izvući grad iz dugova na način kako ga on vodi. To je bolje rešenje, a može da se pokrene i postupak smene. Kako im volja. Osnovni problem je što ne umeju da naprave budžet. Oni naprave rashodnu stranu, a da čak i ne urade analizu prihoda na realnim osnovama. I onda bude 500 miliona dinara rashoda, a 200 prihoda, odnosno veliki minus u budžetu, pa kukaju da im se da novac iz budžetske rezerve da ne bankrotiraju ili rasprodaju nešto od opštinske imovine. To je nedopustivo i ta praksa mora da se prekine - dodaje naš sagovornik.

B. Bojić/Foto:Zorana Jevtić

Kontrola Rezultati, a ne lojalnost stranci Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da je dobro kontrolisati i meriti rad čelnika na lokalu kako bi se uspostavio princip smenjivosti u odnosu na učinak.

foto: Fonet

- Pozitivno je da se cene zasluge i rezultati, a ne puka lojalnost stranci.

Pod lupom Prvi na udaru

Radomir Nikolić, Kragujevac Iako je dug grada veći od 30 miliona evra, čelnici u avgustu iskeširali gotovo 4,5 miliona dinara za tri nove limuzine. Izdvojili u aprilu oko 15.000 evra za svečani vatromet, a u februaru namenili oko pet miliona dinara za ugostiteljske usluge u lokalnom hotelu koje uključuju i korišćenje velnes centra sa saunom, parnim kupatilom i džakuzijem.

Bogdan Laban, Subotica "Proslavio" se skandalom s pretnjama gepekovanjem i čupanjem grkljana stranačkom kolegi, ali i luksuziranjem uprkos merama štednje - nabavkom osam automobila, od kojih su četiri luksuzne limuzine.

Radoljub Vidić,Kuršumlija Na čelu opštine od 2012. Iako je jedna od najsiromašnijih, marta 2013. iz budžeta kupio novi automobil "mazda 6", koji je plaćen oko 26.000 evra. Centrala SNS je tad osudila taj potez kao bahat i neodgovoran. Najavljena je njegova smena, ali se to nije dogodilo.

Milan Čurčić, Blace Izabran je za novog predsednika opštine juna ove godine, nakon što je konstatovana ostavka dotadašnjeg predsednika Zorana Jozića.

Zoran Todorović, Arilje Podneo ostavku 11. septembra zbog loših rezultata, a nasledio ga je stranački kolega Miloš Nedeljković.

Nenad Beserovac, Bogatić U ovoj opštini naprednjaci su u vlasti sa SPS, iz čijih redova je i predsednik opštine Beserovac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track