Najnovije vesti

NIKO DANAS NE MOŽE DA NAREDI SRBIJI DA PRIZNA KOSOVO: Čepurin pohvalo način na koji Srbija vodi diplomatiju
Foto: Dado Đilas

U ZASEOKU PUTINOVO

NIKO DANAS NE MOŽE DA NAREDI SRBIJI DA PRIZNA KOSOVO: Čepurin pohvalo način na koji Srbija vodi diplomatiju

Politika

LESKOVAC - Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin pohvalio je danas način na koji Srbija vodi diplomatiju u svetu, posebno u situaciji oko Kosova.

Nakon svečanog otvaranja zaseoka Putinovo u Gornjem Gajtanu kod Medvedje, koje je dobilo ime po predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, Čepurin je kazao novinarima da Srbiji niko danas ne može da naredi da prizna Kosovo.

foto: Fonet

"Pozicija Srbije je mnogo snažnija u medjunardnim odnosima i ja skidam kapu pred srpskom diplomatijom zato što vidim da i strane koje su priznale Kosovo sada povlače to priznanje", kazao je Čepurin.

Rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ; u pravu kada kaže da se od Srbije očekuje samo jedno - da prizna Kosovo.

"Medjutim, sada bez saglasnosti Srbije, bez interesa Srbije ništa ne mogu da urade. I to je bitno", rekao je Čepurin.

Ponovio je da je Rusija jedan od najboljih prijatelja Srbije "ne što to neko tako želi", već zato što je takva realnost.

"Takva je realnost, takva je istorija i mi bi trebalo da budemo na visni te istorijske misije", kazao je Čepurin i dodao da da se uskoro slavi 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

Rusija je je, dodao je, iskreni prijatelj Srbije ne samo zato "što imamo iza nas mnogo vekova prijateljstva već zato što imamo bliske strateške interese".

foto: Dado Đilas

"Radimo zajedno da bi ti ciljevi bili ispunjeni. Radimo vrlo intenzivno, ponekad vi to ne vidite, ali ja mislim da su to važna pitanja, ekonomska pitanja. Ima velikih potencijala. Trebamo da nađemo mogućnosti da razvijamo brže naše ekonomske odnose. Imamo i pitanje Kosovo, zato što razumemo Srbiju", kazao je Čepurin.

Ambasador Čepurin se najpre u Medvedji sastao sa predsednikom te opštine Nebojšom Arsićem, gradonačeknikom Leskovca Goranom Cvetanovićem i sa predsednikom opštine Kuršumlija Rodoljubom Vidićem. Posle sastanka prošetali su centrom Medvedje, a potom obišli mahalu Putinovo i u kafani "Krim" razgovarali s malobrojnim meštanima i ručali.

Predsednik Arsić je Čepurinu, izmedju ostalog, poklonio sliku medveda, simbol Medvedje, rekavši da je od stanovnika Putinova zamoljen da je ambasador lično preda predsedniku Putinu.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...