DAČIĆ U NJUJORKU IMA PLAN I KAŽE: Zanimaju me samo oni što su priznali Kosovo... da se preispitaju! A ovi iz Prištine? Oni su po hoklicama... po ćoškovima
Foto: MFA Twitter printscreen

šef srpske diplomatije na zadatku

DAČIĆ U NJUJORKU IMA PLAN I KAŽE: Zanimaju me samo oni što su priznali Kosovo... da se preispitaju! A ovi iz Prištine? Oni su po hoklicama... po ćoškovima

Politika -

NJUJORK - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da ga najviše interesuje da, u okviru zasedanja Generalne skupštine UN, razgovara sa zemljama koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova o tome da preispitaju svoju odluku.

"Veoma sam zadovoljan načinom na koji teku ti razgovori", rekao je Dačić u utorak dodajući da je predstavnicima pojedinih zemalja rekao da će, imajući to

u vidu, uskoro samo Priština i Tirana biti te koje priznaju nezavisnost Kosova.

Dačić je objasnio da se u okviru zasedanja Generalne skupštine UN održavaju tri nivoa sastanaka - jedan je generalna debata, razni susreti na marginama i brojne konferencije itd, a drugi su sastanci bilateralnog karaktera koji se odnose se na jačanje bilateralnih veza.

"Treći nivo je onaj koji mene najviše interesuje - razgovor sa zemljama koje su priznale Kosovo, o tome da preispitaju tu svoju odluku", rekao je šef srpske diplomatije.

Upitan dokle su stigli u tim razgovorima, Dačić je rekao da "nije dobro govoriti o tome dok se te stvari ne završe do kraja".

"Ja nikada o tome ne govorim, ali ovde imam spisak zemalja sa kojima treba napraviti kontakte - ko gde sedi, gde se ko nalazi kog dana, kada diskutuje.... Imamo materijale za svaku od tih zemalja, koje uvek nosimo sa sobom, i imamo mapu svih zemalja koje su priznale i nisu priznale Kosovo", rekao je Dačić.

Pokazujući medijima mapu na kojoj se vidi koje su zemlje priznale, a koje nisu priznale nezavisnost Kosova, Dačić je rekao da "svako treba da je dobije da bi znao da Priština laže, da tačno imaju saznanja o tome ko je priznao, ko nije priznao Kosovo".

Komentarišući prisustvo prištinske delegacije u zgradi UN, Dačić je rekao da "oni nisu tu, oni su po ćoškovima, po hoklicama, jer oni nisu članovi UN i nemaju iste propusnice, kao i članovi UN".

Kako je objasnio, prištinska delegacija se prijavila preko Odeljenja UN za mirovne operacije (Department of Peacekeeping Operations) i tako dobila propusnice, uz koje, međutim, ne mogu da uđu u sale na sastanke.

"Oni to rade svake godine, to je zloupotreba tog statusa, ali džabe im. Mislim da su svi prozreli o čemu se tu radi, da svi imaju u vidu da su napravili strašnu grešku kad su priznali Kosovo, i da se mnogi od njih danas kaju zbog toga i razmišljaju o povlačenju priznanja", rekao je Dačić.

Naglasio je, ipak, da ne želi da o svemu tome govori dok se ne završe svi skupovi, odnosno dok ne prođe ova nedelja.

Dačić sa Erdoganom, Ciprasom i Izetbegovićem

Dačić, koji boravi u Njujorku kao član delegacije Srbije na 73. zasedanju Generalne skupštine UN, imao je u utorak nekoliko susreta sa visokim svetskim zvaničnicima u sedištu svetske organizacije.

Uoči početka zasedanja, šef srpske diplomatije susreo se i imao kraće razgovore sa predsednikom Turske Redžepom Tajip Erdoganom, premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom i predsedavajućim Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Boravak u Njujorku ministar će iskoristiti za brojne bilateralne sastanke, učestvovaće na multilateralnim skupovima koji su predviđeni tokom UN sedmice pre svega s ciljem jačanja pozicije Srbije u svetu.

Dačić sa palestinskim i kolegom Komorskih ostrva u Njujorku

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, i šef diplomatije Komorskih ostrva, Mohamed El Amine Suef (Mohamed El-Amine Souef), koji je iskazo veliki interes svoje države za učešće Srbije u razvojnim projektima u Komorima.

Sagovornici su, na marginama redovnog 73. zasedanja Generalne skupštine UN, obostrano ocenili da se bilateralna saradnja razvija na obostranu korist i da je do njenog unapređenja došlo nakon posete ministra Dačića Komorima ove godine. Dačić i Suef su se u razgovoru osvrnuli i na najvažnije procese na planu međunarodne politike o kojima su razmenili stanovišta. Šef srpske diplomatije upoznao je ministra sa Komora i sa najvažnijim političkim procesima i reformama koje se sprovode u Srbiji.

Dačić je razgovarao u Njujorku sa palestinskim kolegom Rijadom Al Malikijem i tom prilikom je dogovoreno održavanje Mešovitog ekonomskog komitata, i obeležavanje jubileja uspostavljanja diplomatskih odnosa dveju država. Naredne godine, naime, navršava se 30 godina od uspostavljanja tih odnosa. Dačić i Maliki su na marginama 73. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku u prijateljskom i sadržajnom razgovoru govorili o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji, kao i o aktuelnim međunarodnim pitanjima.

Susret sa predsednikom Republike Palau

Dačić je razgovarao u Njujorku, na marginama 73. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, sa predsednikom Republike Palau Tomi Esang Remengesom (Tommy Esang Remengesau). Republika Palau je ostrvska zemlja koja se nalazi u zapadnom Pacifiku blizu Nove Gvineje i Filipina u pojasu Mikronezije.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: MFA Twitter printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track