Najnovije vesti

PRVI POSREDNIK U DIJALOGU ROBERT KUPER: Dajmo vremena Beogradu i Prištini, ne žurimo sa opredeljivanjem

Prekuniti stare navike na balkanu

PRVI POSREDNIK U DIJALOGU ROBERT KUPER: Dajmo vremena Beogradu i Prištini, ne žurimo sa opredeljivanjem

Politika

BRISEL - Evropski diplomata Robert Kuper upozorio je da se ne bi smele "brzo i konačno" zauzimati strane kada je reč o idejama koje su se pojavile u cilju rešavanja sveobuhvatnih odnosa Beograda i Prištine.

Kuper je u svom tekstu za Evropski savet za spoljne odnose pozvao na davanje "prvenstva i vremena" u donošenju odluka upavo stranama na koje se ta rešenja i odnose.

foto: Twitter Printscreen Maja Kocijančič

Robert Kuper kao prvi EU posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, u periodu od 2011 do 2012. godine, ocenjuje da su razgovori lidera Srbije i Kosova o pronalaženju kompromisa oko postojećeg problema granica izazvali različite stavove: od onih da će promena granica dovesti do rata, do onih da je to način za stvaranje mira.

Kuper naglašava da su u pitanju još nedefinisane ideje koje moraju tek da postanu predlozi koji će doći od strane onih na koje će to imati najviše uticaja.

"Hajde da prekinemo stare navike na Balkanu jednom i ne zauzimamo strane pre nego što saznamo šta je predloženo. Dajte onima na koje se to odnosi vremena da svoje ideje naprave u predloge, dajte im vremena da ih objasne, možda čak i da ih prilagode. Hajde da čujemo mišljenja sa svih strana, naročito onih na terenu, a tek onda donosimo svoje mišljenje, imajući u vidu da na kraju naše mišljenje nije to koje je presudno", poručio je Kuper.

foto: Mario Salerno

Robert Kuper je u svom tekstu "Raskid sa starim navikama na Balkanu", objavljenom na sajtu Evropskog saveta za spoljne odnose, zamolio da se kada je reč o predlozima za rešenje odnosa Beograda i Prištine ne zauzimaju "previše brzo i zanavek" strane.

On je podsetio na Helsinšku deklaraciju koja je, kako kaže, jasna kada su teritorijalni integritet i nepovredivost granica u pitanju, ali i uključuje izuzeće kada se radi o mirnj promeni u skladu sa međunarodnim zakonom.

"Zašto ne bi sačekali da vidimo da li neko ima predlog, da ga saslušamo pažljivo, ozbiljno preispitamo i to ne samo šta je predloženo već i kako je to moguće uraditi, šta su mere koje bi išle uz to, gde je balans među stranama i kako bi to uticalo na region", piše Kuper.

On naglašava da odluke moraju biti prvenstveno donete zarad onih na koje će najviše uticati, a da su to oni koji su direktno pogođeni i njihovi susedi.

foto: Twitter Printscreen Maja Kocijančič

"Do sad niko nije predložio ništa konkretno. Mi čujemo ideje, ali one su prilično nejasne. Pre nego što ideju postanu plan one moraju dobiti jasne oblike", navodi evropski diplomata.

On dodaje da će što se više bude išlo u detalje sve postajati još komplikovanije, ali da ne sme biti izbegavanja detalja jer, prema njegovim rečima, politika nisu principi ili generalizacija.

Robert Kuper zaključuje da će za takve detalje biti potrebno vreme, jer će uključivati i kompromise strana u dijalogu i iznanađenje izbalansiranih paketa gde bi obe starne bile na dobitku.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...