Najnovije vesti

DAČIĆ NA RADNOM ZADATKU U NJUJORKU: Ministri iz Omana, Ugande i Lesota kažu da nisu priznali nezavisnost Kosova
Foto: Ministarstvo Spoljnih Poslova

ima zakazane razgovore sa 84 zemlje

DAČIĆ NA RADNOM ZADATKU U NJUJORKU: Ministri iz Omana, Ugande i Lesota kažu da nisu priznali nezavisnost Kosova

Politika

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da su mu, na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, "ministri iz Omana i Ugande, koji su na spisku Prištine da su priznali nezavisnost Kosova, rekli da nikada to nisu učinili".

 

"Isto je rekao i ministar iz Lesota. Ja ću sa svima njima razgovarati. Imam zakazane razgovore sa 84 zemlje, od 193. Nije mi teško, meni je to glavna politička aktivnost. Niz bilateralnih sastanaka sa onima koji su priznali nezavisnost Kosova da tu odluku preispitaju, odnosno da oni koji nisu priznali učvrste svoj stav", rekao je Dačić za Dnevnik RTS.

 

On je naveo da je, kao i prošle godine, i ove Srbija protestovala zbog prisustva delegacije sa Kosova.

 

"Oni zloupotrebljavaju mirovnu misiju na Kosovu i zatraše putem Departmana za mirovne operacije propusnice na kojima piše 'O', što znači 'ostali', 'drugi', koji nisu zvanično članovi UN, nikakvi funkcioneri. Zatražili su 41 propusnicu, a za njima idu tri predstavnika Departmana koji kontrolišu šta rade", objasnio je Dačić.

 

Šef srpske diplomatije rekao je da je u pitanju zloupotreba institucije, kao i da je to "prazna, lažna priča".

 

"Mi ćemo ostvariti naše zacrtane ciljeve. U narednom cilju očekujemo da će još zemalja povući priznanje Kosova, ili javno priznati da oni nisu priznali Kosovo", kazao je Dačić.

 

On je nazvao "blamažom" i "brukom" sve to što predstavnici prištinskih vlasti rade u Njujorku.

 

Dačić je naveo da je Priština u Njujork poslala 41 predstavnika, dok srpska delegacija koju predvode premijerka Ana Brnabić i on ima devet ili deset članova.

 

Šef srpske diplomatije je naglasio da prištinska delegacija nije zvanično pozvana i podsetio da njeni predstavnici "ne mogu da uđu u salu gde se održavaju sastanci, ali se nalaze po hodnicima".

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...