DAČIĆ O PREDSTAVNICIMA PRIŠTINE: To što rade u Njujorku je bruka, izblamirali su se i sa Marokom
Foto: Dado Đilas

šef srpske diplomatije u njujorku

DAČIĆ O PREDSTAVNICIMA PRIŠTINE: To što rade u Njujorku je bruka, izblamirali su se i sa Marokom

Politika -

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić nazvao je "blamažom" i "brukom" sve to što predstavnici prištinskih vlasti rade na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku.

Dačić je za Dnevnik RTS naveo da je Priština u Njujork poslala 41 predstavnika, dok srpska delegacija koju predvode premijerka Ana Brnabić i on ima devet ili deset članova.

Šef srpske diplomatije je naglasio da prištinska delegacija nije zvanično pozvana i podsetio da njeni predstavnici "ne mogu da uđu u salu gde se održavaju sastanci, ali se nalaze po hodnicima".

"Ako pogledate tvitove i razne vesti koje oni puštaju, to je uglavnom reč o tome da je neko nekoga sreo u hodniku. U utorak je bila jedna velika blamaža gde je marokanski premijer sedeo i oni su mu prišli i posle toga stavili tvit da sa Marokom razgovaraju o uspostavljanju diplomatskih odnosa", rekao je Dačić.

On je dodao da ga je "odmah zvao marokanski ministar".

"Oni su se prenerazili, napisali su demanti, znači sve što rade je bruka", kazao je Dačić.

Dačić sa ministrom spoljnih poslova UAE

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić sastao se u sredu, na marginama 73. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, sa ministrom inostranih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeikom Abdulahom bin Zajedom.

U srdačnom razgovoru potvrđeno je uzajamno prijateljstvo dve države i dva naroda, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Šef srpske diplomatije zahvalio je na kontinuiranoj podršci Emirata naporima Srbije u sprovođenju zahtevnih ekonomskih reformi. Dva ministra su potpisali i Sporazum o međusobnom ukidanju viza za putovanja između dve države.

Ministar inostranih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata istakao je da je međudržavna ekonomska aktivnost na uzlaznoj putanji i da se očekuju nova ulaganja.

Ministar Dačić je ukazao na važnost stalnih kontakata državnih rukovodstava, a sve u cilju daljeg unapređenja bilateralne saradnje i utvrđivanja prijateljskih veza.

Dva ministra su dogovorili započinjanje rada na Sporazumu o strateškom partnerstvu i međusobne redovne susrete.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track