ALAVI SOCIJALISTA! Na čelu je najsiromašnije opštine u Srbiji, PRIMA 130.000 DINARA MESEČNO, ali i to mu je malo, pa smislio da dodatno zaradi!
Foto: Beta/Emil Vaš

Predsednik Gadžinog Hana ima tri plate

ALAVI SOCIJALISTA! Na čelu je najsiromašnije opštine u Srbiji, PRIMA 130.000 DINARA MESEČNO, ali i to mu je malo, pa smislio da dodatno zaradi!

Politika -

Predsednik najsiromašnije opštine u Srbiji zarađuje kao četvorica njegovih sugrađana, ali mu ni to nije dosta, pa uvećava prihode i u fudbalu, kao delegat u nižerazrednim takmičenjima

Prvi čovek Gadžinog Hana Saša Đorđević umislio je da vredi kao najmanje četvoro svojih sugrađana. Iako vodi najsiromašniju opštinu u Srbiji, Đorđević, inače kadar socijalista, za sebe je prigrabio i treću platu, pa će uz dosadašnjih 130.420 dinara mesečno dobijati i nadoknadu za svaku svoju sportsku aktivnost u nižerazrednom takmičenju.

Predsednik opštine Gadžin Han nema ni dana sportskog staža. On ne ganja loptu za ove pare, već kao delegat Fudbalskog saveza regiona istočne Srbije u zoni Istok po svakoj utakmici prihoduje još 3.000 dinara. Kako se navodi u imovinskoj karti u registru Agencije za borbu protiv korupcije, Đorđević, pored opštinske plate od 88.277 dinara, svakog meseca dobija i 42.143 dinara kao član Skupštine "Železnica Srbije".

- To nije funkcija, već sam postao sportski radnik. Po zakonu mi je dozvoljeno da se bavim sportskim, naučnim i sličnim radom. Imam ja još neke funkcije, na primer ja sam predsednik Odbora za zaštitu životne sredine u Stalnoj konferenciji gradova i opština, pa sam član nekog komiteta, pa zamenik člana... To nisu plaćene funkcije, a za ovu u fudbalu dobijam 3.000 dinara po utakmici i to uplaćujem svojim sportskim klubovima. Stižem sve, jer je to samo nedeljom - objašnjava Đorđević za Kurir. On nam je pokazao i uplatnicu kojom nas uverava da je prvu naknadu za fudbalsku utakmicu donirao klubu Zaplanjac iz ovog mesta.

Opština Gadžin Han je redovno na dnu lestvice po visini isplaćene prosečne zarade, koja iznosi oko 33.000 dinara. Kako predsednik najsiromašnije opštine uspeva da za sebe prigrabi četiri prosečne plate stanovnika Gadžinog Hana i po zaradi "ušije" i predsednika države (128.177 dinara), i premijerku (110.164), i svog stranačkog šefa koji vodi srpsku diplomatiju (100.581)? Ako pitate Đorđevića, on bi obrnuo pitanje:

- Pitanje je okej ako glasi: da li stanovnik mog Gadžinog Hana treba da ima toliko malo? I da znate da nemam 130.000 dinara. To je bilo pre umanjenja. I da znate da ja taj novac ne zadržavam za sebe, nego deo doniram.

Na pitanje zašto kao prvi čovek opštine u četvrtom mandatu nije popravio materijalni položaj sugrađana, on kaže da se trudi.

- Pokušavamo da uposlimo ljude koliko je to moguće. Prosečna plata je bila 27.000, a sada je nešto bolje - ocenjuje Đorđević.

Dragan Dobrašinović

Zakon, a ne savest

Predsednik Koalicije za nadzor javnih finansija Dragan Dobrašinović kaže da je rešenje za ovakve situacije jedino zakon.

- Đorđević je očigledno čovek koji voli da iskoristi sve što mu zakon dozvoljava. Krajnje je vreme da shvatimo da će jedino jasna zakonska pravila biti brana od ovakvih pojava. Valjda smo do sada videli da ne vredi da ostavljamo političarima slobodu da se ophode prema sopstvenoj savesti. Ovo je samo jedan u nizu primera da pozivanje na savest nema nikakvog efekta - ocenjuje Dobrašinović za naš list.

Pratile ga afere

Ne štedi na iću i piću

Osim gomilanja funkcija, Sašu Đorđevića su pratile i druge afere, pa je tako javnost saznala da je on u ovogodišnjem budžetu opštine planirao da 1,2 miliona dinara potroši za ugostiteljske usluge i reprezentaciju. Da Đorđević ne štedi ni na službenim automobilima, pokazuje podatak da je opština za četiri godine kupila dve nove "škode superb" (cena jedne je oko 25.000 evra). Ovaj socijalista je pravdao ovu kupovinu tvrdnjom da nema čime da ode do Beograda.

I. K./ Foto: Beta/Emil Vaš

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track