BRNABIĆ UOČI GOVORA U UN: Predstaviću novo lice Srbije, Kosovo nezaobilazna tema
Foto: Tanjug Sava Radovanović

premijerka u njujorku

BRNABIĆ UOČI GOVORA U UN: Predstaviću novo lice Srbije, Kosovo nezaobilazna tema

Politika -

Predsednica vlade Ana Brnabić izjavila je danas da će u svom govoru pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija predstaviti novo lice Srbije, dosadašnje rezultate, ali i da će kao nezaobilaznu temu pomenuti pitanje Kosova za koje, kako kaže, više ne postoje crvene linije od strane SAD.

"Želim da pokažem sliku nove, odrasle Srbije. Koja je hrabra, spremna, dovoljno jaka za kompromise. Koja brine o svojoj budućnosti i ide u susret budućnosti i rešavanju problema. Želim da pokažem poruku jedne nove Srbije iza koje sada već stoje ozbiljna dela, a ne samo reči", kazala je Brnabić novinarima u Njujorku.

Ona je istakla da je govor koji će noćas oko 02.30 časova izneti u sedištu UN, pisala sama, sa željom da građanima dokaže koliko joj je važno da Srbiju predstavi na najbolji močući način.

"Htela sam da predstavim novo lice Srbije i sve ono što smo uradili u prethodne četiri godine i da kažem šta su naši glavni spoljnopolitički prioriteti, odnosno regionalna stabilnost, evropske integracije, a na unutrašnjem planu digitalizacija i podrška obrazovanju i mladim ljudima u Srbiji", kazala je Brnabić za dnevnik RTS-a.

Prema njenim rečima, nezaobilazna tema govora će biti pitanje Kosova za koje, kako kaže, više ne postoje crvene linije od strane SAD.

"To je nezaobilazna tema i nešto izuzetno važno da kažemo u UN. Da sa jedne strane kažem da i dalje mislim i uvek ću misliti, da ono što je urađeno Srbiji pre 10 godina nije bilo fer, da to nije bilo u skladu sa međunarodnim pravom i standardima, ali da smo, s druge strane, mi odrasli i odgovorni zato što želimo mir i sigurnu budućnost za generacije pred nama", navela je ona.

"Ne postoje više crvene linije, postoji samo mogućnost kompromisa. Ono što uspeju da se dogovore Beograd i Priština, to je ono što je prihvatljivo za SAD", istakla je predsednica srpske vlade.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track