POSLANICI I DANAS U KLUPAMA: Nastavljena rasprava o penzijama, pred skupštinom skoro 700 amandmana
Foto: Nebojša Mandić

Radno u Parlamentu

POSLANICI I DANAS U KLUPAMA: Nastavljena rasprava o penzijama, pred skupštinom skoro 700 amandmana

Politika -

Skupština Srbije nastavila je danas rad raspravom o amandmanima na izmene i dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju kojim se, između ostalog, ukida Zakon o smanjenju penzija najkasnije do 30. septembra 2018. godine.

foto: Printscreen

Među brojnim izmenama Zakona o PIO ključna je ukidanje smanjenja penzija, zahvaljujući kojoj će oktobarsku penziju (isplata u novembru) penzioneri dobiti sa uvećanjem.

Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo usvojio je danas predloge pet zakona koje je podnela Vlada, a koji će sada biti upućeni Skupštini na razmatranje.

U pitanju su Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Hrvatske o saradnji u oblasti zaštite životne sredine i očuvanja prirode i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o očuvanju afričko-evro-azijskih migratorskih ptica vodenih staništa.

Takođe su na dnevnom redu i Predlog zakona o potvrđivanju Protokola o održivom transportu uz Okvirnu konvenciju o zaštiti i održivom razvoju Karpata i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o očuvanju populacija slepih miševa u Evropi.

Novim zakonom biće utvrđen pravni osnov kojim se daje mogućnost vladi za isplatu novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju u zavisnosti od ekonomskih kretanja i finansijskih mogućnosti budžeta Republike Srbije.

Pored toga, biće promenjen način obračuna visine prevremene starosne penzije za osiguranike kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem (tzv. beneficirani staž), a koji odlaze u prevremenu starosnu penziju uz smanjenje visine penzije, tako da se "penali" za ove osiguranike računaju u odnosu na njihovu sniženu starosnu granicu za svakog konkretnog osiguranika s beneficiranim stažom.

foto: Nebojša Mandić/Ilustracija

Na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju podneto je 615 amandmana. Na dnevnom redu su i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju na koji je podneto 37 amandmana, kao i Predlog zakona o profesijama od posebnog interesa za Republiku Srbiju i uslovima za njihovo obavljanje na koji je podneto 20 amandmana.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Nebojša Mandić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track