DJB IMA SVOJE REŠENJE: Kosovo da bude kao Danska Farska Ostrva, a sa EU mi bismo to ovako
Foto: Kurir

Predlog Poslaničke grupe Dosta je bilo predstavljen u holu Skupštine

DJB IMA SVOJE REŠENJE: Kosovo da bude kao Danska Farska Ostrva, a sa EU mi bismo to ovako

Politika -

BEOGRAD - Poslanička grupa Dosta je bilo danas je u skupštinskom holu predstavila predstavila svoj predlog rešenja za KiM i predlog nove politike prema EU.

Za Kosovo DjB predlaže recept koji je svojevremeno za Farska ostrva primenila Danska, a što se tiče EU, rešenje za Srbiju je, smatraju u tom pokretu, okretanje regionu i EFTA, te napuštanje puta ka članstvu u EU.

Na konferenciji za novinare poslanica Branka Stamenković je, kao objašnjenje za nacrt zakona o KIM, koji taj pokret predlaže, podsetila da je Danska rešila još 1948. godine da realno stanje na terenu reguliše tako što će doneti zakon kojim Farskim ostrvima daje široku autonomju, ali Danska Farska Ostrva i dalje smatra svojom loklanom samoupravom.

foto: Youtube Printscreen

"Na ovaj način Danska je onemogućila Farska ostrva da imaju svoju stolicu u UN, a istovremeno je rešila sve probleme običnog stanovništva koji postoje na terenu. Situacija koju mi imamo sa Kosovom i Metohijom je dosta slična i ovaj model može dugoročno da reši problem statusa. Saglasnost Albanaca za ovo nije potrebna", navela je Stamenković.

Napomenula je da Ustav Srbije propisuje da treba doneti zakon o Kosovu i Metohiji, te da će tim zakonom biti propisani stepen autonomije i samouprave.

"Mi smatramo da je sada pravi trenutak da se to uradi", kazala je Stamenković i dodala da su taj nacrt poslali predsedniku Republike, predsednici Vlade, predsednici Skupštine, svim relevantnim političkim organizacijama u Srbiji, Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

Predlog da Srbija promeni svoj odnos prema EU, ona je objasnila time što je, kaže, EU u poslednjih deset godina krenula u potpuno pogrešnom pravcu.

"Srbija da odustane od ulaska u EU"

Pokret Dosta je bilo saopštio je danas da je jedini ispravan izbor za Srbiju da odustane od članstva u Evropskoj uniji. Srbija bi, smatra DJB, trebalo da krene drugim putem integracija u Evropi, koje se baziraju na ekonomskoj, kulturnoj i obrazovnoj saradnji, oslanjajući se na Evropsku asocijaciju slobodne trgovine (EFTA) i na regionalnu saradnju na Balkanu.

"Evropska unija je u poslednjih deset godina krenula u potpuno pogrešnom pravcu. Od ekonomske saradnje na kojoj je taj savez nastao, EU se izmetnula u politički projekat koji je postao poligon za dominaciju najveće i najjače države u EU - Nemačke. Smatramo da Srbiji ne bi trebalo da teži pristupanju toj i takvoj EU", rekla je poslanica DJB Branka Stamenković na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

S druge strane, kako je dodala, Srbija je deo Evrope i DJB teži da uredjenju zemlje u skladu sa evropskim vrednostima, ali na potpuno drugačijim osnovama nego što su to trenutno nametnute osnove.

"Kolonijalne težnje EU kojom dominira Nemačka je da se od Balkana napravi izvor jeftine radne snage i da se podrede ekonomskim interesima Nemačke", navela je ona. U saopštenju koje je DJB dostavio se navodi i da Srbija treba da ima partnerski odnos sa svim zemljama koje su članice EU, odnos zasnovan na zajedničkim interesima, slobodnoj trgovini, slobodi kretanja ljudi, zajedničkom šengenskom prostoru, ali ne želi članstvo u EU.

Srbija ne želi političko jedinstvo sa EU, Srbija ne želi diktat birokrata iz EU po bilo kom pitanju", navodi se u saopštenju. Članice ETFE kojima DJB predlaže da se Srbija približi su Island, Lihtenštajn, Norveška i Švajcarska.

(Kurir.rs/Tanjug/Beta/Foto: Kurir)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track