VUČIĆ PORUČIO IZ NIŠA: U Srbiji će biti sve bolji uslovi za život i sve više posla! (FOTO)
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

NOVE INVESTICIJE U SRBIJI

VUČIĆ PORUČIO IZ NIŠA: U Srbiji će biti sve bolji uslovi za život i sve više posla! (FOTO)

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je poručio danas u Nišu da će u našoj zemlji biti sve bolji uslovi za život građana i sve više posla.

Vučić je nakon sastanka sa gradonačnikom Niša Darkom Bulatovićem, predsednicima opština i načelnicima Pčinjskog, Jablaničkog, Topličkog, Pirotskog i Nišavskog okruga, rekao da će dati punu podršku za još brži razvoj tog dela zemlje.

"Spremni smo dalje da pomažemo Nišu i Pirotu, Vranju i Prokuplju", rekao je Vučić. On je rekao da finansijska situacija u Vranju i Leskovcu mora da se popravi, ali da su razgovarali o "živim projektima" u tim gradovima i mogućnosti izgradnje gasovoda.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Vučić je rekao da će država, kada "Vansi" preuzme beogradski aerodrom "Nikola Tesla", ulagati u niški aerodrom "Konstantin Veliki" i u aerodrom Ladjevci. On je rekao da će do kraja godine biti otvoreni putevi iz Niša ka Skoplju i Solunu, kao i ka bugarskoj granici, a da bi uskoro trebalo da počne izgradnja puta Niš-Pločnik, ka Tirani i Draču u Albaniji.

Vučić je rekao da će Vlada Srbije obezbediti dodatnu podršku za industriju drveta i nameštaja u Kuršumliji, više od 200.000 evra za Agro-kompleks u Bojniku, dodatnu podršku za Gadžin Han i druga mesta.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

"Ja ću sa predsednicom Vlade (Anom Brnabić) da vidim koji su dodatni programi koje možemo da radimo za jug Srbije. Ako ostanemo bez stanovništva i industrije džabe nam i putevi i sve drugo što radimo za našu zemlju", rekao je Vučić.

Vučić je naglasio i da je veoma zadovoljan današnjim otvaranjem fabrike Cumtobel u Nišu, gde će raditi 1.100 radnika.

"U Cumtobelu će raditi 10 odsto inženjera. Sutra ćemo otvoriti fabriku Imi, gde će raditi 500 inženjera. Ponosan sam što je u Nišu nezaposlenost smanjena sa 36.000 na 25.000 ljudi. I dalje moramo da se borimo i spustimo još više", rekao je on.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Vučić kaže da je imao sastanak danas i sa predstavnicima kompanija Ziđin i Nevesun i podsetio da će Ziđin do kraja godine preuzeti RTB Bor, kao i da ta kineska kompanija kupuje prava na istraživanje bakra i zlata na nalazištu Čukaru Peki kod Bora od kanadske kompanije Nevsun. Vučić ističe da će udeo rudarstva biti pet odsto BDP-a zemlja.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Bor i Majdnapek imaće mnogo više novca, a i u borskom i zaječarskom okrugu će biti realizovani infrastrkturni radovi.

"Na sastanku smo se dogovorili da pružimo punu podršku", rekao je Vučić.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Vučić navodi da će RTB Bor proizvoditi 250.000 tona katodnog bakra i sedam tona zlata godišnje, kao i da ćemo po proizvodnji bakra biti treća zemlja u Evropi posle Nemačke i Poljske.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

"To je ogroman podstrek za istok Srbije, mnogo će da znači za nase okruge i opstanak naših ljudi. Iz ovog dela Srbije imamo najveći odliv stanovništava u zapadnoevropske zemelje. Nadam se da će biti još veća primanja i mnogo više novca za naše građane i opštine.Stvaraćemo sve bolje i bolje uslove i posla će iti sve više", dodao je Vučić.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Predsednik Vučić izjavio je da je Srbija najprivlačnija destinacija za strane investicije u regionu i da je privukla ukupno 56 odsto svih investicija u Zapadni Balkan.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara o kritikama na račun državnih subvencija stranim investitorima, rekao da to treba pitati 260 mladih ljudi danas u Cumtobelu, koji su posao dobili zahvaljujući i subvencijama.

"A, da biste razumeli, dajemo subvencije i imamo suficit u budžetu, smanjujemo javni dug, a za to smo zaslužili ne samo čestitke, nego mnogo više od toga", rekao je Vucić i dodao da to kritikuju oni koji nisu ni mogli da

daju subvencije, jer je u njihovo vreme država bila pred bankrotom.

Kako je rekao, zapošljavanjem pobeđujemo konkurenciju u regionu, jer, ima onih, kao što su Bugarska i Makedonija, koje imaju niža primanja nego u Srbiji i upitao - što bi onda neko od investitora dolazio kod nas ako se hoće reći da je razlog jeftina radna snaga.

(Kurir.rs/Tanjug/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track