BRNABIĆ: Amerika promenila odnos prema Srbiji, ali moramo još mnogo da radimo
Foto: Zorana Jevtić

međudržavni odnosi

BRNABIĆ: Amerika promenila odnos prema Srbiji, ali moramo još mnogo da radimo

Politika -

Odnos SAD prema Srbiji iz korena se promenio, izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić nakon učešća na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku i istovremeno naglasila da ''Srbija treba još mnogo da radi na odnosu sa SAD''.

''Ta promena se vidi u spremnosti da sa nekim razgovarate ne samo reda radi nego da čujete drugu stranu i možda usvojite neke od stvari'', rekla je Brnabić za TV Pink.

Na pitanje da li je zadovoljna reakcijama u Srbiji i svetu nakon govora koji je održala na sednici Generalne skupštine UN, Brnabić je rekla da je to bilo ''veoma emotivno iskustvo'' za nju i da joj je najveća čast kada predstavlja Srbiju u svetu.

''Imala sam tremu, velika je stvar predstavljati svoju zemlju u svetu, a posebno u Generalnoj skupštini UN. Mnogo sam se pripremala za taj govor i sama sam ga pisala, jer sam želela da pošaljem jasnu poruku o novom licu Srbije koja je hrabra, odgovorna, dovoljno jaka i spremna za kompromise'', rekla je premijerka i dodala da je poslala ''poruke regionalnog mira i stabilnosti i pogleda u budućnost''.

Brnabić je rekla da je tokom boravka u Njujorku pored govora na sednici Generalne skupštine imala još dve prilike da u UN predstavi Srbiju i ono što je važno za našu zemlju.

Prva prilika je, kaže, bila na konferenciji ''Akcije za mir'' koju je organizovao generalni sekretar UN Antonio Gutereš, a na kojoj je govorila o Rezoluciji UN 1244 i misiji UNMIK-a na Kosovu i Metohiji.

''Apelovala sam da se misija ne smanjuje, jer je važna za Srbe na KiM'', kazala je Brnabić.

Premijerka je navela da je drugu priliku imala na sastanku sa Guterešom na kojem su, kako je rekla, ona i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić skrenuli pažnju zvaničnicima UN na prisustvo kosovske delegacije koja je, kako je primetila Brnabić, imala čak 41 člana.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track