HRONOLOGIJA NAPADA ALBANACA NA KOSMETSKE SRBE ZA 7 MESECI: Hapšenja, batinanja, kamenovanja, paljenja, pljačke, pretnje, zabrane kretanja... TERORU NEMA KRAJA!
Foto: Filip Plavčić

Predsednik aleksandar vučić predočio strašne podatke

HRONOLOGIJA NAPADA ALBANACA NA KOSMETSKE SRBE ZA 7 MESECI: Hapšenja, batinanja, kamenovanja, paljenja, pljačke, pretnje, zabrane kretanja... TERORU NEMA KRAJA!

Politika -

U sredu, 30. maja u Starom Grackom, povređeno je troje Srba, članova porodice Matković, među kojima i beba, usled napada Albanaca i kasnije neadekvatne intervencije kosovske policije i upotrebe biber sprejom

BEOGRAD - Predsednik Aleksandar Vučić predočio je večeras, na pres konferenciji na kojoj je govorio o današnjem upadu ROSU na Gazivode, hronologiju napada na Srbe na Kosovu i Metohiji u poslednjih sedam mececi.

Podsetio je najpre na hapšenje Marka Đurića, 26. marta, i divljanje na severu Kosova, što se nastavilo 5. maja, kada je na Jarinju uhapšen Srbin Dejan Slavić iz Obilića, nastanjen u Lazarevcu, koji je pušten iz pritvora 31. maja.

"Niko nikada nije shvatio o čemu je bila reč", dodao je.

Zatim je Fudbalski savez tzv. Kosova zabranio FK Crvena zvezda gostovanje u Gračanici, a 6. i 7. maja porodici Marković iz Zebinjca ukradene su dve krave, dok je 18. maja u Miloševu porodici Ađančić ukradena koza, a tri kilometra odatle, u Babinom mostu, izvršeno nekoliko krađa - Sretenu Vučkoviću ukradena je poljoprivredna mašina, a Olgi Jovanović četiri jarića.

U selu Cernica, nadomak Gnjilana, u noći 25. maja zapaljen je pomoćni objekat Dragiši Mitroviću, a dan kasnije počela je izgradnja magistralnog puta u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani.

Podsetio je i da je između 27. i 28. maja kamenovana ambulanta u Suvom Dolu, što se ponovilo nekoliko puta, dok su Albanci 28. maja kamenovali grupu Srba povratnika, interno raseljenih koji su došli u selo Petrič kod Kline da obeleže praznik Svete trojice, vozilima blokirali prilaz crkvi i tom prilikom povređeno je troje Srba.

foto: Printscreen

"Prištinska vlada je 29. maja usvojila predlog Statuta Trepče bez konsultacija sa predstavnicima Srba i prosledila ga skupštini na usvajanje", rekao je Vučić.

Takođe, u noći između 29. i 30. maja napadnuta je ambulanta Zdravstvenog centra u selu Novake, a tom prilikom su razvaljena ulazna vrata, zapaljen veći deo kartoteke i protokol bolesnika.

U sredu, 30. maja u Starom Grackom, povređeno je troje Srba, članova porodice Matković, među kojima i beba, usled napada Albanaca i kasnije neadekvatne intervencije kosovske policije i upotrebe biber sprejom.

Podsetio je da je 30. maja kod sela Žač grupa Albanaca presrela lokalnog sveštenika, koji se sa porodicom vraćao sa službe u patrijaršiji, preprečila im put, a onda se okupila veća grupa, koja ja počela da udara u kola, slomila šoferšajbnu i pretila oružjem.

Zatim je 31. maja srpskom reditelju Borisu Malgurskom, zabranjen ulaz na Kosmetu, gde je trebalo da prisustvuje projekciji jednog svog filma.

"U Suvom Dolu, 5. juna grupa Albanaca je pretila srpskoj deci koja su se igrala u školskom dvorištu, a zatim šipkama su razvalili vrata škole, a tog dana Skupština privremenih institucija usvojila je sporazum o objedinjavanju carine Kosova i Albanije", rekao je Vučić.

Krajem juna mladih srpske nacionalnosti Aleksandar Jeftić ranjen je u nogu iz vatrenog oružja u etnički mešovitom naselju Suvi Do, a jedan mladić izboden je i u Prilužju 5. jula.

Petoricu Srba u Šilovu 10 jula uhapsili su specijalci, koji su naoružani dugim cevima upali u prostorije Kulturno-prosvetnog centra i pretresli nekoliko kuća u tom mestu.

"Uhapsili su Radovana Stojkovića, Jovana Denića, Nenada Stojanović i braću Aleksandra i Predraga Djorđevića", podsetio je Vučić i dodao da je 27. jula šumar Radomir Antić uhapšen u svojoj kući.

U noći između 27. i 28. jula četvrti put je opljačkana crkva Pokrova presvete Bogorodice i Parohijski dom, a između 30. i 31. jula nepoznate osobe kamenovale su zgradu izdvojenog odeljenja škole "Braća Arsić" iz Lipljana.

Dodao je da je 1. avgusta uhapšen Srbin Vitomir Ilić, priveden na saslušanje kod tužioca u Gnjilanu, a da je čak i portparol njihove policije rekao da ne razume o cemu se tu radi.

"I onda dolazimo do priče o Banjama, o blokiranju puta i svemu drugom što je predstavljalo njihovo iživljavanje", rekao je Vučić.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track