NA SEVERU KOSOVA MIRNO, SRBI POVUKLI BARIKADE Simić: Napetost se oseća u vazduhu, najviše u Zubinom Potoku (FOTO)
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

situacija na kosovu

NA SEVERU KOSOVA MIRNO, SRBI POVUKLI BARIKADE Simić: Napetost se oseća u vazduhu, najviše u Zubinom Potoku (FOTO)

Politika -

Poslanik Srpske liste Igor Simić rekao je jutros da su barikade povučene iz opštine Zubin Potok, nakon apela predsednika Srbije Aleksandra Vučića, navodeći da se napetosti "osećaju u vazduhu", ali da je situacija mirna.

"Ono što se juče desilo na našu ispruženu ruku mira bile su duge cevi ljudi sa fantomkama što je izazvalo nervozu kod građana, pre svega, u opštini Zubin Potok", rekao je Simić.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Istakao je da je zatražena reakcija Beograda i zaštita građana i imovine.

Simić je izrazio nadu da su u Prištini, kao i oni u ambasadama koji donose odluke i mogu da utiču na Albance, svesni koliko je juče teško bilo sacuvati mir u Zubinom Potoku, koliko su država Srbija i rukovodstvo lokalne samouprave uložili ogromne napore da se situacija smiri i da Srbi ne nasednu na provokaciju na Gazivodama.

Igor Simić
Igor Simićfoto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

Prema njegovim rečima, to je nešto što se ne sme ponoviti. Komentarišući izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija da u Gazivode nije došao da bi provocirao, Simić kaže da je to izjava koju ne možete komentarisati.

Nebitno je, navodi Simić, šta je bila njegova namera, ali ono što je izazvao na terenu moglo je da ugrozi mir na severu Kosmeta.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

"Doći u čistu srpsku sredinu sa više od 100 naoružanih specijalaca sa dugim cevima fantomkama je imalo za cilj zavođenje discipline i mišića", rekao je Simić za RTS.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Kaže i da se nikada ne mogu predvideti stvari u budućnosti na Kosmetu i da se pokazalo da Priština ne može da ispoštuje ono šta su se dogovorili i saglasili.

"Bojim se da nakon jučerašnjeg događaja takve situacije mogu da budu okidač za mnogo gore situacije nego juče i mnogo goru reakciju građana koji žele da zaštite neku svoju slobodu i mir koji su izgradili za ovih 19 godina na severu KiM", rekao je Simić.

On je potvrdio da su poslanici Srpske liste i dalje u opoziciji i da ni na koji nacin ne žele da daju legitimitet akcijama poput ove koja se dogodila juče na Gazivodama.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track