KRVNICI OVK USKORO IZA REŠETAKA! Dačić otkrio da Hag čeka Tačija, Haradinaja, Veseljija: Ispraznili su 12 ćelija za Albance!
Foto: Zoran Šaponjić, Fonet/Marija Đoković, Reuters

U Sheveningenu ispražnjen sprat za Albance

KRVNICI OVK USKORO IZA REŠETAKA! Dačić otkrio da Hag čeka Tačija, Haradinaja, Veseljija: Ispraznili su 12 ćelija za Albance!

Politika -

Ubrzo se očekuju prva hapšenja, Sud za zločine na KiM konačno počinje s radom. Najmanje 12 ćelija čeka nove stanare, otkriva Dačić

Čitav sprat zatvora u Sheveningenu spreman je da primi prve optuženike za zločine na Kosovu i Metohiji. To znači da će se iza rešetaka naći nekadašnji pripadnici terorističke Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), koja je poznata po zverskim zločinima nad Srbima, otkrio je za Kurir šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Među optuženima bi, kako se spekuliše, zapravo mogao da se nađe politički vrh Prištine, među kojima su kosovski predsednik i premijer Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, te šef tamošnjeg parlamenta Kadri Veselji...

Spremno 12 ćelija

Dačić, međutim, ne želeći da nagađa koja imena će se naći na spisku novih haških stanara, kaže da je najveća vest to što će Specijalni sud za zločine OVK konačno početi s radom i što se brzo očekuju prva hapšenja.

- To je ekskluziva iz Haga, sto posto proverena. Meni je drago što je najmanje 12 ćelija u Sheveningenu ispražnjeno, što je jasna potvrda da će sud početi da radi svoj posao, a to je da donese pravdu za sve zločine koji su počinili pripadnici OVK nad Srbima na KiM. Da li će se Tači tamo naći, Haradinaj ili neko treći, nije važno. Sud počinje sa radom i hitno je zahtevano da se oslobode ćelije. Sigurno ih ne traže da bi ih okrečili - rekao je Dačić.

Opstrukcija

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš ocenjuje za Kurir da su Albanci opstruirali pregovore sa Beogradom upravo zbog početka rada Suda za zločine OVK.

foto: Dado Đilas

- Kosovski političari znaju da ih tužilaštvo i velike sile ne procesuiraju u ovom trenutku jer žele da ih ostave da završe pregovore sa Srbijom i da se dođe do trajnog rešenja. Upravo se Kosovo pokazalo kao glavni generator sukoba i nestabilnosti na Balkanu. To sada nemaju dilemu ni glavni sponzori i protagonisti kosovske nezavisnosti, kao što su SAD, Nemačka i Francuska. Srbija, zahvaljujući ozbiljnoj i odgovornoj politici predsednika Aleksandra Vučića, prvi put posle nekoliko decenija nije "loš momak", već strateški partner velikih sila - smatra Dragaš.

Dobre vesti

Deset zemalja povlači priznanje

Dačić kaže i da iz EU najčešće dolaze iritantne poruke. - Posebno iritantno je bilo ovo poslednje kada su pripadnici ROSU, gazeći sve sporazume, upali na Gazivode, a gospoda iz Brisela se ponašali kao neki vrhunski savet sa Tibeta. Iako je jasno da je to bila provokacija Tačija i Prištine, jer ne verujem da se u njemu iznenada probudio turistički duh da obiđe Gazivode, EU se ponovo pravila blesava i pozivala obe strane na uzdržanost. Nečuveno, zaista - poručio je Dačić. On je najavio da će do kraja godine između pet i 10 zemalja povući priznanje nezavisnosti Kosova.

EVO KO ĆE MOŽDA PRED SUD

Hašim Tači - kosovski predsednik - bivši vođa OVK - optuživan za ubistva, trgovinu ljudskim organima

Ramuš Haradinaj - kosovski premijer - bivši komandant OVK - optuživan za ubistava, silovanja žena i devojčica - dovodi se u vezu sa islamističkim terorističkim organizacijama

Kadri Veselji - predsednik kosovske skupštine - gospodar Kosova iz senke - šef bivše obaveštajne službe ŠIK - dovođen u vezu sa trgovinom ljudskim organima

Fatmir Ljimaj - potpredsednik kosovske vlade - bivši oficir OVK - optuživan za najteže ratne zločine - svedoci njegovih zverstava nestajali pod sumnjivim okolnostima

I. K.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja