KOSOVSKI PREMIJER SE ZAIGRAO! PUCA U PRAZNO! Vojska Kosova ne može biti formirana bez PRISTANKA SRBA!
Foto: Profimedia

još jedna laž!

KOSOVSKI PREMIJER SE ZAIGRAO! PUCA U PRAZNO! Vojska Kosova ne može biti formirana bez PRISTANKA SRBA!

Politika -

Lažiranje Iako se Ramuš Haradinaj pri povratku sa GS UN iz Njujorka pohvalio da su SAD dale blagoslov za formiranje kosovske armije, izostavio je poznat uslov Vašingtona - da je za to neophodna saglasnost srpskih poslanika

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj je, pri povratku sa Generalne skupštine UN, gde je vijao strane diplomate po hodnicima, izjavio da su SAD dale blagoslov za transformaciju bezbednosnih snaga u vojsku Kosova. On je, međutim, "zaboravio" da pomene poznati uslov Vašingtona - za formiranje vojske Kosova neophodne su ustavne promene i, značajnije, saglasnost srpskih poslanika u kosovskom parlamentu.

Pošto dozvolu Srba neće dobiti, ovo je samo još jedna u nizu lažiranih poruka Haradinaja i njegov pokušaj da impresionira kosovske Albance, ocenjuju sagovornici Kurira.

foto: Beta

- Vlast u Prištini je u ozbiljnoj političkoj krizi, za naklonost se bore Haradinaj, Hašim Tači, Kadri Veselji... I to je isključivo za unutrašnje političke potrebe, jer nije tajna da NATO i SAD u načelu podržavaju formiranje vojske Kosova, ali isključivo uz ustavne promene i saglasnost Srba. Haradinaj taj drugi, značajniji deo nije ni pomenuo. Činjenica je da nema šanse da Srbi na to pristanu, tako da Haradinaj priča u prazno - objašnjava bivši diplomata Zoran Milivojević.

I direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš navodi da SAD i druge velike sile imaju jasan stav o tom pitanju, a to je da vojska Kosova može biti formirana samo u skladu s ustavom Kosova i uz saglasnost srpskih poslanika, što u ovom trenutku ne postoji.

foto: Dado Đilas

- Pre dve nedelje su kosovske vlasti, mimo ustava Kosova, preimenovali kosovske snage bezbednosti u oružane snage Kosova. Nema dileme da će oni nastaviti tim putem dok ne zaokruže formu i naprave vojsku Kosova. Haradinaj pokušava da skrene pažnju javnosti na sebe i da se samouključi u pregovarački proces sa Srbijom, i ove njegove izjave služe isključivo za unutrašnje političke prilike na Kosovu - kaže Dragaš i zaključuje da su zahvaljujući hrabrosti i državničkim odlukama predsednika Aleksandra Vučića, i Haradinaj i drugi političari na Kosovu, ali i međunarodna zajednica, videli pre nekoliko dana (povodom dolaska ROSU na Gazivode) da Srbiju niko ne može da ponižava i da će Srbija uvek štititi svoj narod na Kosovu.

B. Bojić/Foto:Profimedia

Zbrisao, a sad provocira Tači: Nisam tražio dozvolu za Gazivode, niti ću ikada

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da nikada nije tražio dozvolu da bi posetio Gazivode i sever Kosova, niti će to ikad učiniti.

foto: AP

- Kosovo je slobodna, jedinstvena, demokratska i multietnička država u kojoj je sloboda kretanja garantovana za sve građane Kosova, bez obzira na tehničke poteškoće koje se mogu pojaviti trenutno. Posetio sam sever i uradiću to kad god mislim da je potrebno. Nikad nisam, niti ću ubuduće tražiti dozvolu za tako nešto - kazao je i naglasio da dozvolu za posetu na severu moraju da traže "posetioci iz Srbije".

Rafali na kuću kafedžije Dražević: Napali su me jer je Tači kod mene pio kafu

Vlasnik lokala u selu Banjska u opštini Zubin Potok Goran Dražević ocenio je da je na njegovu kuću pucano iz vatrenog oružja zato što je u subotu kosovski predsednik Hašim Tači posetio njegovu kafanu, gde je popio kafu i rakiju. Dražević je rekao da se napad dogodio u nedelju oko tri sata posle ponoći, kada su svi u kući spavali.

- Spavao sam u kući sa suprugom i decom, gađali su i sobu u kojoj smo spavali. Oštetili su mi sobu i lokal, pošto su gađali rafalom s puta - kazao je Dražević, koji je bivši oficir Vojske Jugoslavije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track