VUČIĆ PRED SUSRET SA PUTINOM: Bez Rusije nema rešenja za naše probleme
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik danas u Moskvi sa šefom Kremlja

VUČIĆ PRED SUSRET SA PUTINOM: Bez Rusije nema rešenja za naše probleme

Politika -

Imamo značajne političke probleme u regionu i mnogo toga čiji ishod nije siguran u slučaju narušavanja stabilnosti. U tom smislu je susret s Putinom veoma značajan, najavio šef države

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je iz Moskve da će na današnjem, 14. po redu susretu s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom tražiti od njega političku podršku u zaštiti srpskih interesa na Kosovu i Metohiji. Vučić je naglasio da bez Rusije nema nijednog rešenja za probleme koji tište Srbiju.

- U našem regionu je vrlo složena situacija i potrebno je meriti i svaku reč i politički potez. U trenutku kada imamo ekonomski napredak i kada time možemo da budemo zadovoljni, imamo značajne političke probleme u regionu i mnogo toga što nije sigurno kakav bi ishod bio u slučaju narušavanja stabilnosti. U tom smislu susret s Putinom je veoma značajan - objasnio je Vučić i otkrio kakve utiske ima o Putinu s ranijih sastanaka:

foto: Reuters / Alexander Zemlianichenko / Pool

- S predsednikom Vladimirom Putinom imam korektan odnos. Nije to čovek koji voli okolo-naokolo priče, kao kiša oko Kragujevca, već nešto konkretno. Biće interesnih stvari oko kojih tek treba da pričamo, naročito u vezi sa dispečerskim centrom. Razgovaraćemo i o bilateralanim odnosima koji su politički dobri, ali mogu biti i bolji... Ne očekujem čuda. Očekujem potvrdu podrške Srbiji, potvrdu unapređenja ekonomske saradnje i potvrdu da ćemo uskoro imati nove susrete.

Poseta Vučića Moskvi posmatra se u svetu s posebnom pažnjom zbog okolnosti da dolazi neposredno posle upada specijalaca kosovske policije ROSU na sever KiM.

- Pokušavamo da pronađemo najbolje rešenje za naše građane, kako da sačuvamo živote građana, ali i stabilnost i mir - kratko je prokomentarisao Vučić.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov objašnjava da je sastanak dvojice lidera planiran još pre nekoliko meseci i da nije povezan s rastom napetosti u regionu.

- To je nastavak redovnih radnih kontakata rukovodstva Rusije i rukovodstva Srbije. Ta država je naš partner. Ruski i srpski narod vezuju zajednička istorija i topla osećanja - izjavio je Peskov.

Živadin Jovanović

Snažna podrška Moskve, dok EU i NATO ćute

Bivši šef diplomatije Živadin Jovanović ubeđen je da će Vučić dobiti snažnu podršku Rusije, kao ključne sile koja podržava suverenitet i integritet Srbije. Za Srbiju će, kako naglašava, biti izuzetno značajno da u ovoj situaciji, kada ni EU niti NATO ne izvršavaju preuzete obaveze, dobije još snažniju i izrazitiju i konkretnu podršku predsednika Putina.

foto: Fonet

- Rusija je jedinstvena po tome što se u svakoj prilici na pomen Srbije poziva na ovaj dokument i na Ustav Srbije, kao jedinog pravnog okvira u kojem može da se dođe do održivog rešenja za KiM. Kosovo je uvek u fokusu razgovora, a posle događaja na Gazivodama i tretmana Prištine u UN, ta tema će dobiti naglašeni prioritet. Očekujem da Vučić i Putin naglase aktuelnost i urgentnost razmatranja ovog pitanja - ocenjuje naš sagovornik.

Okusio novinarski hleb

Stalak pod miškom

Vučić je juče doputovao u Moskvu i imao je, kako su najavili, dan za privatne aktivnosti. On je iskoristio priliku da prošeta s novinarima Crvenim trgom, a u jednom trenutku ponudio se da pomogne jednoj novinarskoj ekipi i ponese tešku opremu - kameru i stativ.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik je obišao i koncertnu salu u moskovskom parku Zarjadje.

- Zarjadje je predivna sala. Slušao sam o njoj, mnogi su mi pričali o neverovatnoj akustici - oduševljen je bio Vučić, koji je sa srpskim glumcem Milošem Bikovićem prošetao holom sale, odakle se vidi centar Moskve.

BROJKE

180 godina prošlo od uspostavljanja diplomatskih odnosa Rusije i Srbija

13 puta su se sastali Vučić i Putin

TEME U FOKUSU

* Kosovo i Metohija * situacija na Balkanu * energetika * ruske investicije u Srbiji * vojno-ekonomska saradnja * trgovinska razmena

I. K./ Foto: Tanjug/Rade Prelić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track