CEO REGION PRED KLJUČANJEM: Zbog Makedonije Balkan ponovo postaje BURE BARUTA!
Foto: Beta AP

Referendum koji može da uzdrma Balkan

CEO REGION PRED KLJUČANJEM: Zbog Makedonije Balkan ponovo postaje BURE BARUTA!

Politika -

Iako glasanje nije uspelo, još ima izgleda da budu deo Unije. U suprotnom, zemlju bi zahvatile etničke podele koje bi se prelile i na okolne zemlje i dovele do pobuna, ocenjuju sagovornici

Ukoliko Makedonija ne bi postala deo NATO i EU, došlo bi do produbljivanja etničkih podela u toj zemlji, što bi se prelilo na region i otvorilo mogućnost balkanskih ratova, ocenjuju sagovornici Kurira.

Iako referendum u Makedoniji nije uspeo, još ima mehanizama koji bi omogućili toj zemlji da uđe u Uniju i NATO. Sada je na makedonskom premijeru Zoranu Zaevu da ubedi minimum osam poslanika opozicije da mu se priklone i glasaju da uvažavaju mišljenje građana sa referenduma i pokrenu ustavne promene. Pominju se i vanredni izbori i odlučujući referendum, ali, poruka je ista - povratka više nema.

Politički analitičar Dušan Janjić kaže da je realno da Makedonci usvoje ustavne promene i da dođe do odlučujućeg referenduma. Ako na tom referendumu povodom novog ustava ne bi bila potrebna izlaznost ili većina, onda bi to rezultiralo padom vlade, "pa sve iz početka". Na pitanje šta ako sve opcije propadnu, Janjić navodi:

foto: Kurir TV

- Makedonija zadržava svoje ime, ali sigurno dobija blokadu ulaska u EU. Drugo, oni ne bi bili aktraktivni ni Albancima, pa bi došlo do produbljivanja etničkih podela. To bi rezultiralo ili pojačavanjem zahteva za federacijom, ili pojačavanjem zahteva za ujedinjenje s Kosovom - kaže Janjić i dodaje: - Što se tiče Balkana, to znači da nema širenja NATO. Dakle, u Makedoniji bi se nastavila borba između proruskih snaga za zaustavljanje Alijanse i zapadnih snaga da se Makedonija priključi NATO. Imali bi pojačavanje tenzija koje bi, uz Makedoniju, opet uhvatile i Crnu Goru, Srbiju i RS, jer Rusija u toj konfrontaciji igra na te četiri karte, a i Zapad tako vidi liniju razgraničenja, i to je vrlo neprijatno za Balkan. U suštini, svako rešenje koje deli Makedoniju etnički, koje je briše s mape kao državu, otvara mogućnost balkanskih ratova. Nema razloga da Bugarska i NATO ostanu mirni i čekaju da se neko drugi infiltrira u Makedoniju. To je vrlo mračna perspektiva.

Branko Gerovski, glavni urednik Slobodnog pečata, kaže da Makedonija nema drugu opciju sem da ide u NATO i EU. - Ukoliko parlament sada ne pokrene ustavne promene, onda će se ići na vanredne izbore, što će svakako rezultirati pobedom partija koje su za NATO i EU. Pitanje je da li će te stranke imati dvotrećinsku većinu, ali Makedonija drugog puta nema. Na delu je pacifikacija celog regiona i pokušaj da se region privede na stranu Zapada, gde objektivno i pripada, i tako će se i završiti - kaže Gerovski.

U Makedoniji je u nedelju 30. oktobra održan referendum s pitanjem "Da li ste za članstvo u EU i NATO, uz prihvatanje sporazuma o imenu između Republike Makedonije i Grčke", na kojem je glasalo 37 odsto upisanih birača, a "za" je glasalo 91,25 odsto izašlih. Da bi se referendum proglasio uspešnim, potrebno je da izlaznost bude veća od 50 plus jedan odsto.

Kurir.rs/E.K./Foto:Beta AP/Boris Grdanoski

Joksimovićeva Sporazum ključan za stabilnost regiona

foto: Fonet Zoran Mrdja

Aleksandra Joksimović, direktorka Centra za spoljnu politiku, poručila je da je implementacija sporazuma od ključne važnosti za stabilnost Makedonije i regiona. Ukazuje da je respektabilan broj onih koji su glasali "za", ali da je rezultat kontradiktoran i da se može posmatrati i sa jedne i sa druge strane. Kako je navela, otvorene su sve mogućnosti i veruje da će kroz određene procedure sporazum biti implementiran.

Zaev: NATO i EU nemaju alternativu

Makedonski premijer Zoran Zaev poručio je posle neuspeha referenduma da će pokušati da formira dvotrećinsku većinu u Sobranju, koja je neophodna da bi se usvojile ustavne promene. Ako ne uspe u tome, raspisaće se vanredni izbori, koji bi mogli da budu krajem novembra.

- Svi znamo da nema boljeg dogovora od onog koji je s postignut Grčkom. Alternativa EU i NATO neće i ne može postojati. Pozivam svakog člana Sobranja da ostavi stranačke interese sa strane. Ovo pitanje je veće od svih nas - kazao je Zaev i dodao: - Referendum uspešan, većina građana glasala "za".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track