POSLANICI O ŠEŠELJEVOM PREDLOGU I JEDINICI ZA UPAD NA KOSOVO: Lider radikala ponovo pomešao govore za parlament i rijaliti
Foto: Filip Plavčić

Opasno Vojislav Šešelj opet trese region

POSLANICI O ŠEŠELJEVOM PREDLOGU I JEDINICI ZA UPAD NA KOSOVO: Lider radikala ponovo pomešao govore za parlament i rijaliti

Politika -

Lider radikala predložio da država formira vojno-policijsku grupaciju od 1.000 ljudi koji bi, čim Albanci izazovu krizu, bila spremna da uđe na KiM

Vojislav Šešelj, lider SRS, predložio je juče u Skupštini Srbije da država formira vojno-policijsku jedinicu od 1.000 pripadnika koja bi, čim Albanci izazovu krizu, bila spremna da upadne na prostor južne srpske pokrajine.

Šešeljevu ideju odmah su odbacili narodni poslanici, sagovornici Kurira, a Marija Obradović, poslanica SNS i predsednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, čak je navela da se čini da je lider radikala ponovo pomešao govore za parlament i rijaliti.

Jedinica bi sve pokrila

Šešelj je u Skupštini kazao da nema nikakvog smisla da svaki put kada Albanci izazovu krizu, Srbija podiže mere pripravnosti vojske i policije, već da je potrebno da jedna jedinica uvek bude spremna za povratak na Kosovo zato što je tako nešto predviđeno i Rezolucijom 1244.

foto: Dado Đilas

- Zapad će dići galamu i dreku veliku, izazvaćemo međunarodnu krizu. Pa šta? I krajnje je vreme da se desi neka kriza povodom naše 20 godina okupirane teritorije. Ako treba pojačanje, ulazi pojačanje. Ako treba avijacija, ulazi i avijacija - rekao je Šešelj i dodao da je Rusija u više navrata garantovala da neće ostaviti Srbiju na cedilu, a da slične garancije dolaze i iz Kine.

Marija Obradović u razgovoru za Kurir kaže da je neozbiljno komentarisati bilo koju izjavu tog čoveka.

foto: Fonet

- Teško mi je da razdvojim ono što je rekao u nekom od rijalitija od onoga u parlamentu. Čini se da ponekad pomeša govore, one za rijaliti i one za Skupštinu - navela je ona.

Đorđe Milićević iz SPS, član pomenutog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, ističe da on podržava stav predsednika Srbije i Vlade, koji na odgovoran i ozbiljan način pokušavaju da zaštite nacionalne i državne interese. - Mislim da su poslali jasnu poruku da se neće tolerisati nikakav pritisak na one koji žive na teritoriji KiM, a smatraju se našim državljanima - ističe Milićević.

Sulud predlog

I Miodrag Linta, član Odbora za KiM, odbacuje ovaj predlog. Kako kaže, država Srbija sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu vodi ozbiljnu politiku.

foto: Dragana Udovičić

- Moramo voditi računa da ne povlačimo nikakve nepromišljene poteze koji mogu imati nesagledive posledice. Sve treba raditi u dogovoru sa međunarodnom zajednicom, iako smo svesni da zapadni deo međunarodne zajednice vodi politiku dvostrukih aršina, ali ne bi bilo dobro da povlačimo jednostrane poteze, jer to ne bi bilo u interesu ni Srba na KiM ni države Srbije - dodaje Linta.

Prema rečima Bože Spasića, bezbednosnog stručnjaka, ovako nešto ne dolazi u obzir. - Šešelj je učestvovao u ratu, pa me čudi da daje takve predloge. Država Srbija je ozbiljna zemlja i ima svoju vojsku i specijalne policijske jedinice. Ovako nešto ne dolazi u obzir - kaže Spasić. Aleksandar Vulin, ministar odbrane, nije odgovorio na SMS sa konkretnim pitanjima.

Kurir.rs/K.Blagović/Foto:Filip Plavčić

Rističević: Boško tražio od stranke da mu kupi pantalone

Skupština Srbije počela je juče redovno jesenje zasedanje, a na početku sednice poslanici su iskoristili pravo da postavljaju pitanja, posle čega je utvrđivan dnevni red.

Boško Obradović iz Dveri pitao je zašto se parlament bavi slepim miševima i migratornim pticama, dok je svuda u svetu glavno pitanje Kosovo.

foto: Dragana Udovičić

Za reč se potom javio Marijan Rističević iz SNS i rekao da mu je njegov insajder iz Dveri dao papire koji dokazuju da je ta stranka svom lideru Bošku Obradoviću kupovala garderobu. Kako je Rističević iščitao sa nekih papira, Obradoviću je stranka kupila pantalone od oko 12.000 dinara i jedne od oko 17.000 dinara, te kaput od oko 15.000 dinara i tri sakoa.

Šešelj o rešavanju problema Kosova: Razmeniti stanovništvo i imovinu s Albancima

Lider radikala je juče u Skupštini uputio pitanje predsedniku Vučiću i premijerki Ani Brnabić - zbog čega je u raspravu o problemu Kosova uključen termin razgraničenje, s obzirom na to da su tako u javnosti nastale spekulacije da bi tu moglo biti reči o priznavanju nezavisnosti Kosova.

foto: Dragana Udovičić

- Treba jasno staviti javnosti do znanja da to ni u jednoj varijanti ne dolazi u obzir. Treba koristiti termin razdvajanje - rekao je Šešelj.

To razdvajanje, navodi, moglo bi da se obavi tako što bi 12 opština sa srpskom većinom na Kosovu bilo u direktnom pravnom sistemu Srbije, a ostatak Kosova bi dobio najviši stepen autonomije, gde se Beograd ne bi mešao u unutrašnje društvene odnose Albanaca, ali uz obavezu da granice kontroliše srpska policija.

- Ne treba isključiti varijantu razmene stanovništva. Gde ima izolovanih srpskih sela, da se presele na područja sa srpskom većinom, ili u Preševo i Bujanovac, da se razmeni imovina sa Albancima - pojasnio je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track