TAČIJEVA BANDA MOŽE NA SEVER KOSOVA KAD GOD HOĆE! Za KFOR su Srbi kao glineni golubovi!
Foto: Zoran Šaponjić

sramno!

TAČIJEVA BANDA MOŽE NA SEVER KOSOVA KAD GOD HOĆE! Za KFOR su Srbi kao glineni golubovi!

Politika -

Portparol mirovne misije u pokrajini Vinčenco Graso kaže da je kosovski predsednik bio u pratnji "tima za zaštitu važnih ličnosti" i da može slobodno da se švrćka gde god poželi

Srbi na Kosovu i Metohiji slobodno mogu da očekuju ćutanje Kfora i u nekim budućim provokacijama sa upadom naoružanih ljudi na sever pokrajine kakvu je pre pet dana priredio kosovski predsednik Hašim Tači, smatraju sagovornici Kurira.

Upravo takvu mogućnost najavio je glavni portparol Kfora Vinčenco Graso, koji tvrdi da ta misija nije bila unapred obaveštena o poseti Tačija Gazivodama, ali da je on "kao najviši lider institucija Kosova slobodan da se kreće svuda po Kosovu".

- Gospodin Tači je posetio to područje i tokom posete ga je pratio tim za zaštitu važnih ličnosti kosovske policije - rekao je Graso, uz objašnjenje da kosovska policija ne mora da pita za bilo kakvu dozvolu da ide na sever Kosova i da zato "oni nisu prekršili nikakvo pravilo".

On je naglasio da su predsednik Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić bili u pravu kada su podsetili da je Kosovskim snagama bezbednosti (KSB) potrebna dozvola Kfora da idu u severni deo Kosova, ali da ni KSB ni bilo kakva paravojska i specijalne jedinice nisu pratili Tačija. Graso je ocenio da je situacija na Kosovu mirna i pod kontrolom i pozvao "sve strane da smanje tenzije na najniži mogući nivo".

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš upozorava da Kfor Srbiji i Srbima na KiM duguje odlučnije postupanje ukoliko se "slične avanture Prištine budu ponovile".

foto: Dado Đilas

- Dolazak Tačija uz pratnju na desetine dugim cevima naoružanih pripadnika specijalnih jedinica za kosovske Srbe svakako je delovao kao pretnja, ma koliko predstavnici Kfora nastojali da objasne da je reč o rutinskoj, svakodnevnoj poseti. Narušen je veoma važan sporazum po kojem specijalne jedinice iz Prištine ne dolaze u srpske sredine na severu Kosova. Reakcija naših najviših predstavnika, pre svega predsednika Vučića, na ovu provokaciju bila je s razlogom oštra i upozoravajuća, jer je u pitanje dovedena bezbednost srpske zajednice na KiM i interesi Srbije - ocenjuje on i naglašava da su međunarodne misije na Kosovu, a pre svega Kfor, u ovom slučaju za svoje postupke usvojile argumentaciju koju je dala zvanična Priština: - Time su iskoračili iz statusa neutralnosti, kojeg moraju striktno da se drže - kaže Dragaš.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ubeđen je da je Kfor bio obavešten o dolasku Tačija, a naknadno objašnjanje ove misije naziva fijaskom.

foto: Fonet

- Saopštenje portparola potpuno je zakasnelo, suvišno i ne pojašnjava ništa. Postavlja se pitanje kompetentnosti i kredibiliteta Kfora, jer iz ovoga proizlazi da je stavljen više u funkciju lokalnih političara nego što radi kao ozbiljna mirovna misija. Ako ne znaš gde se kreću političari u pratnji ozbiljno naoružanih ljudi, onda se postavlja pitanje čemu ti služiš - zaključuje Janjić.

Aleksandar Vulin

Kfor je znao

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da je Kfor odlično znao šta se dešavalo na jezeru Gazivode, ali da se pravio nevešt.

foto: Dragana Udovičić

- A to, naravno, ruši naše poverenje u Kfor, koji je naš jedini saveznik i odgovoran za bezbednost na prostoru KiM... Kfor je taj koji garantuje bezbednost za Srbe na KiM i za sve građane, ko god da tu živi, i dužan je da spreči bilo kakvu provokaciju. Ima diskreciono pravo da zaustavi bilo čije kretanje iz bezbednosnih razloga i da kaže da nije bezbedno i da će to da izazove određene posledice - naglašava Vulin i navodi da je ta misija učestvovala u samoj koloni koja je imala nekoliko vozila UN, "imali su bespilotne letelice tog dana koje nisu slučajno bile tu i nadletale to područje".

Milovan Drecun

Dugim cevima se ne štite ličnosti

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun naglašava da su Tačija pratile duge cevi.

- Njegova pratnja su bili teško naoružani ljudi. Ako je to bio tim za zaštitu ličnosti, pitanje je šta će njima duge cevi. Tači je očigledno došao da provocira i zaplaši stanovništvo severa Kosova, i tu nema dileme. Njegov dolazak u takvoj pratnji bio je opasan i neprihvatljiv - smatra Drecun.

E. K./ Foto: Zoran Šaponjić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track