Najnovije vesti

POMINJALI LOBANJE I POZLAĆENE ŠESTARE: U Skupštini se polemisalo KO JE MASON! Svađa Dveri i SNS!
Foto: Zorana Jevtić

prepirka

POMINJALI LOBANJE I POZLAĆENE ŠESTARE: U Skupštini se polemisalo KO JE MASON! Svađa Dveri i SNS!

Politika

Skupština Srbije nastavila je danas raspravu o izmenama finasijskog plana RFZO, kao i o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine, a polemisalo se i o tome ko je mason.

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović kaže da je lider Dveri Boško Obradović rekao da su najmanje dvojica ministara masoni, a da je zapravo mason narodna poslanica Dveri Marija Janjušević.

Tu tvrdnju je potkrepio prepiskom koju je navodno Janjušević imala sa nekim osobama koje su je nazvale "velikom majstoricom", ne precizirajući o kakvoj prepiski je reč, osim da je iz 2015. godine, ali je na njoj zahvalio kolegi Marijanu Rističeviću.

"Pročitaću vam deo prepiske i želim da zahvalim Marijanu Rističeviću koji mi je ustupio svoje izvore, iz kojih se vidi da je poslanica Marija Janjušević masonka...' Najuvaženija velika majstorice, drage sestre, visoki oficiri, sa zadovoljstvom javljam da sam u prilici da na trajno raspolaganje loži stavim mali mač za bockanje kandidatkinje čiju fotografiju dostavljam...", pročitao je Martinović.

Marijan Rističević
Marijan Rističevićfoto: Filip Plavčić

Za reč se javio i Rističević koji je rekao da se svako na svoj način bavi zaštitom životne sredine, navodeći da ima organizacija koji se bore tako što "u hramu obavljaju neke čudne stvari, koji kažu da im je potrebna lobanja, radni tepih, pozlaćeni uglomer i šestar..."

"To je veoma čudan način na koje se bave organizacije zaštitom životne sredine. Verujem da će sveštenstvo koje se bavilo politikom i podržavalo ovakve organzacije odustati od podrške Draganu Đilasu i njegovom čudnom savezu koji meni liči na recikliranu masu", rekao je Rističević.

Lider Dveri Boško Obradović je istakao da je Savez za Srbiju jedina alternativa sadašnjoj vlasti i da poslanici većine zbog toga iznose razne izmišljotine, na šta mu je Martinović odgovorio da se jako uplašio Janka Veselinovića (Savez za Srbiju).

Marija Janjušević
Marija Janjuševićfoto: Dragana Udovičić

"Da, jako se plašimo saveza čiji je novi predsednik, zamislite Janko Veselinović, jače političke ličnosti na političkoj sceni u poslednjih 30-tak godina verovatno nije bilo i evo baš nas je uhvatila panika", rekao je on.

Inače, poslanici Dveri i SNS polemisali su i o tome ko se odrekao svoje ideologije, ko je bio protiv EU i NATO, a ko se danas za tu ideju zalaže.

Tokom polemike izrečena je opomena poslanici Dveri Mariji Janjušević jer je poslaniku na listi SNS Marijanu Rističeviću rekla da je u bio učesnik rijaliti programa i da je u "iz rijalitija na magarcu ušao ovde, a da sada vozi Audi".

"Ja sam bio na farmi 2010. godine, ali ne sećam se da sam nekad koristio neko živo biće iz Dveri da ujašem", odgovorio joj je Rističević.

Tokom polemike, Martinović je naveo da je Vuk Jeremić (Savez za Srbiju) dobio od katarske ambasade 200.000 evra i pitao koliko su dobile Dveri i ostali koalicioni partneri i dodao da ih finansiraju "belosvetski kriminalci".

Boško Obradović
Boško Obradovićfoto: Dragana Udovičić

On je rekao i da "razume" Obradovića zašto je "besan", jer je "teško objasniti ljudima da si danas Ljotićevac sutra Đilasovac, danas protiv EU sutra za".

Na dnevnom redu skupštine su i izmene finansijskog plana RFZO, a član Upravnog odbora tog fonda Marijan Rističević je naveo da je 2012. godine 45 dece lečeno u inostranstvu, a da je 2017. godine bilo 600.

Prema njegovim rečima, prosečno lečenje košta oko 8.000 evra po detetu i da je pravo čudo da fondacijama koje se time bave to košta deset i 20 puta više.

"Zato se ja zalažem da država, kada je već dala privatnim fondacijama 250.000 evra da se detaljno ispita korišćenje i način upotrebe sredstava koja su ipak javna, bez obzira da li je poslala vlada ili su sms-om uplatili građani. Treba ispitati da li tu humanost naplaćuju i oni koji se bave prikupljanjem tih sredstava", rekao je Rističević.

U okviru rebalansa finansijskog plana RFZO lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj je govorio o slučajevima lečenja dece u inostranstvu i kritikovao rad humanitarne organizaijce "Podrži život" čiji je osnivač glumac Sergej Trifunović. Šešelj je Trifunovića nazvao "čovekom bez ikakve časti" koji od "naivnog naroda skuplja pare".

Poslanica DS Gordana Čomić rekla je da je skupština "zaražena verbalnim nasiljem", kao i da se prosipa "verbalno smeće" po ljudima koji nisu u sali.

"Kao što smatram nedostojnim funkcije ministra da se bavi jednim fondom koji vodi Sergej Trifunović, pričajući o tome kako je kriminalan, istovremeno uplaćujući sumu novca u taj fond, jednako smatram nedostojnim da se kleveće Dragan Šormaz ili da se nedostojno bilo koji poslanik odnosi prema ministrima", rekla je Čomić.

Čomić je rekla da građani neće imati priliku da čuju o IPARD-u koji je važan, već da će sve to biti pokriveno "sočnim vestima".

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...