Najnovije vesti

NOVA STRANKA ČUVA SEĆANJE NA PETOOKTOBARSKE PROMENE: Živković sa članovima položio cveće na grob Zorana Đinđića
Foto: Kurir

18 godina od demonstracija kojima je okončana miloševićeva vlast

NOVA STRANKA ČUVA SEĆANJE NA PETOOKTOBARSKE PROMENE: Živković sa članovima položio cveće na grob Zorana Đinđića

Politika

BEOGRAD - Od velikih demonstracija u Beogradu kojima je 5. oktobra 2000. okončana vladavina Slobodana Miloševića danas se navršava 18 godina, a da dan kada je narod ujedinjeno ustao i pružio otpor ne sme pasti u zaborav dokazali su i članovi i simpatizeri Nove stranke koji su danas položili cveće na grob ubijenog premijera Zorana Đinđića.

foto: Kurir

Predvođeni liderom NOVE Zoranom Živkovićem, oni su zapalili sveće u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju, a potom i ostavili po jednu belu ružu u znak sećanja i poštovanja.

foto: Kurir

To je inače i tradicija kojom Živković, kako je objasnio, sa pokojnim saradnikom i prijateljem svake godine razmenjuje misli o prošlosti i budućnosti.

foto: Kurir

Podsetimo, Živković je sinoć, gostujući u emisiji televizije N1 o Petom oktobru, podvukao da je SPS samo za vreme Đinđića bili van vlasti, rekavši da je to zlatno doba Srbije. On je objasnio da Peti oktobar nije revolucija, niti nasilno otimanje vlasti, već posledica nepriznavanja volje građana kada je Milošević pobeđen i kada je pokušao da pokrade izbornu volju.

"Bajka su strani mentori i pomoć. To je glupost, možete da pogledate u istoriji, nas su ubeđivali da bojkotujemo te izbore, mi smo se spremali za izbore 2001, nikakva pomoć spolja. Nama su rekli nemojte da izađete na te izbore bićete pokradeni. Dobili smo novac samo za satelitske telefone. To je bila volja naroda, jer mu je svega bilo preko glave. Ta vlast je ubila Stambolića, bacili su ga u kreč, uradili su to s Ćuruvijom, demokratska vlast to ne radi", rekao je Živković.

foto: Printscreen/N1

Na pitanje šta su nedostaci 5. oktobra, Živković je rekao da je to ono što nije učinjeno u postoktobarskim događajima i da su tada izneverene nade. Međutim, kaže, demokratska vlast donela je zemlji mnogo toga dobrog.

foto: Printscreen/N1

"Prosečna plata je bila 35 evra, za tri godine plata je bila 164 evra, vraćene su penzije, kasnili su dečiji dodaci i svi su plaćeni, infalcija je bila manja, otpisano je 70 odsto duga za struju, bila je donatorska konferencija, otpisano je 66 odsto duga, najniža zaduženost države je bila 2003, obnovljeno je 800 kilometara puteva za tri godine, vratili smo staru deviznu štednju, država je bila najmanje zadužena u istoriji, privatizacije u prve dve godine su čiste", naveo je Živković.

Tematska izložba fotografija

Nova stranka će, zajedno sa Demokratskom strankom i drugim organizacijama i pojedincima koji su imali aktivno učešće u događajima oko 5. oktobra, punoletstvo velikih promena obeležiti i večeras izložbom tematskih fotografija koja će biti upriličena u Petrogradskoj ulici broj 6 u Beogradu, sa početkom u 18 časova.

(Kurir.rs/Foto: Kurir)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...