DAČIĆ UPOZORAVA: Jedna od mnogućnosti jeste da Albanci zauzmu sever Kosova! Mi smo sada aktivan igrač, odgovoran i kredibilan partner
Foto: AP

ministar spoljnih poslova

DAČIĆ UPOZORAVA: Jedna od mnogućnosti jeste da Albanci zauzmu sever Kosova! Mi smo sada aktivan igrač, odgovoran i kredibilan partner

Politika -

BEOGRAD - Neki su očekivali da će se stvari u dijalogu Beograda i Prištine odvijati tako da Srbija prizna jednostrani akt Prištine, a to Srbija neće uraditi, izjavio je danas šef diplomatije Ivica Dačić i dodao da do kraja godine očekuje da još neke zemlje povuku jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

"Mi smo sada aktivan igrač, a ne neko o kome se odlučuje čak i bez našeg znanja i protiv naše volje. Srbija je postala odgovoran i kredibilan partner. Ako oni ne žele kompromis, nema problema, ali moraju da znaju da Srbija neće priznati Kosovo", rekao je Dačić gostujući u dnevniku RTS.

Dačić je istakao da do kraja godine očekuje da još neke zemlje povuku jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Šef diplomatije navodi da neke zapadne zemlje ne kažu da su protiv formiranja kosovske vojske.

"Postoji konfuzija šta je stav nekih zapadnih zemalja. One ne kažu da su protiv nego kako će se formitati kosovska vojska, preko zakona ili ustava. Naša pozicija ostaje nepromenjena, a za Srbiju ne može da bude iznenađenja kada je reč o stavu odredenih zapadnih krugova. Jedine oružane snage koje mogu da budu na Kosmetu su Kfor i to je naš stav koji nećemo menjati", poručuje Dačić.

On je naglasio da sa promenjenim pristupom američke administracije prema pitanju dijaloga Beograda i Prištine, nema potrebe da "neko sa strane" daje sugestije.

"Nova američka administracija promenila je pristup i otvorila vrata da može da se dođe do nekakvog kompromisa. Oni su za to da postignemo dogovor, a ako su to već rekli, šta ima neko da se javlja sa strane i daje određene sugestije", rekao je Dačić.

On je upozorio da je jedna od mogućnosti da Albanci zauzmu sever Kosova.

"Postoje dva rizika - da oni po hrvatskom scenariju uz namigivanje međunarodne zajednice izvrše vojno zauzimanje Severa, a drugo je pitanje otvaranje i zatvaranje perspektive za građane", objasnio je on.

Povodom izbora koji će biti održani u BiH, istakao je da se čeka reakcija međunarodne zajednice pošto je hrvatski premijer Andrej Plenković bio u Mostaru i podržao Dragana Čovića.

"Kako on može da se meša, a mi ne? Mi imamo svoje nacionalne i državne interese, a interes za Republiku Srpsku je da se ona očuva i da se očuvaju mir i stabilnost u regionu", rekao je Dačić.

Dodao je i da su informacije koje dolaze iz Sheveningena, da se hitno oslobađaju ćelije. "Jedan sprat ima 12 ćelija, a potrebne su im ili zbog Ruande ili zbog Kosova. Da li će (tamo) biti Tači i svi ostali, ne verujem. To je dokaz da ih drže u igri, da su im marionete koje će slušati", zaključio je on.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: AP)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track