Putevi Srbije: Vozači krivi za gužve jer su krenuli u isto vreme

zbogom pameti

Putevi Srbije: Vozači krivi za gužve jer su krenuli u isto vreme

Politika -
U nedelju su gotovo u istom trenutku svi krenuli i zbog toga je formirana kolona od oko osam kilometara, kaže Zoran Drobnjak

BEOGRAD - Kilometarske kolone koje su u nedelju stvorene ispred naplatne stanice Nais kod Niša, u Javnom preduzeću Putevi Srbije opravdavaju činjenicom da je za veoma kratko vreme pristigao veliki broj vozila i da inkasanti nisu mogli fizički da postignu brzu naplatu.

Za razliku od nedelje, kada je naplatnu rampu Nais prošlo 15.878 vozila, u subotu je bilo znatno više 18.846, i nisu zabeležene gužve, jer vozila nisu pristizala u većem broju u istom trenutku, navode u tom preduzeću. Direktor JP Putevi Srbije Zoran Drobnjak naglasio je da su se u petak uveče i tokom noći turski državljani, kojih je bilo najviše, odmarali duž autoputa prema Nišu i da su gotovo svi parkinzi i stajališta bili "krcati"."U nedelju su gotovo u istom trenutku svi krenuli i zbog toga je formirana kolona od oko osam kilometara, kolika je bila u špicu u 13 časova", objašnjava Drobnjak.

Prema njegovim rečima, najveći broj turskih državljana vikendima tokom jula prolazi kroz Srbiju na putu za Tursku. "Ne možemo mi da ih sprečimo da spavaju. Šta treba da uradimo, da idemo i da ih budimo. Ali pre tri godine u avgustu sam bio u Italiji i oko Venecije čekao dva sata, a na naplatnoj rampi šest sati ispred Trsta", istakao je Drobnjak.

Direktor Sektora naplate putarine JP Putevi Srbije Milenko Caković rekao je da nijedna kućica na naplatnoj rampi nije niti minuta bila prazna i da je proces naplate tekao neprekidno."Čak smo i radnike kada se umore brzo menjali, ali veliki broj putnika je stigao odjednom na naplatnu stanicu", precizira Caković.

Brži prolaz na rampama bi bio ukoliko bi vozači posedovali TAG uređaje. Iz Puteva Srbije poručuju da imaju predloga da se taj uređaj kupuje za dinar, ali bi vozači bili dužni da ih dopune određenim iznosom novca. Ipak, čeka se formiranje Vlade Srbije, jer takve odluke donosi ona. Statistika pokazuje da je propusna moć vozila u jednom satu na naplatnoj stanici Bubanj Potok 2.350, a na stanici Nais 1.800 vozila.

Govoreći o radovima na autoputu kod Bubanj Potoka, Drobnjak je izjavio da je ostalo još sedam kilometara da se rekonstruiše i da će ti radovi biti završeni do kraja avgusta. Odgovarajući na pitanja novinara da li su radovi mogli ranije da se obave, Drobnjak je naveo da takvi poslovi iziskuju toplo i suvo vreme. "Da bi se uradio neki posao i rehabilitovao put mora da se oseti i neki problem. U dogovoru sa policijom pokušaćemo da strane državljane preusmerimo na obilaznicu, kako bi bilo manje gužve", zaključio je Drobnjak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track