STRANCI SPREMAJU HAOS U SRPSKOJ! Hoće nemire i rušenje Dodika! Moguće i krvoproliće na ulicama Banjaluke!
Foto: Marina Lopičić

Alarm! Upozorenje uoči sutrašnjih izbora u BiH

STRANCI SPREMAJU HAOS U SRPSKOJ! Hoće nemire i rušenje Dodika! Moguće i krvoproliće na ulicama Banjaluke!

Politika -

Hoće nemire! Strani obaveštajci u saradnji sa strukturama u Sarajevu pripremaju inscenirane napade u Banjaluci kako bi izazvali krvoproliće na ulicama, smeta im jaka Srpska, navode bezbednjaci

Republici Srpskoj prete ozbiljni nemiri tokom vikenda zbog opštih izbora koji se sutra održavaju u Bosni i Hercegovini, upozoravaju za Kurir bezbednosni stručnjaci!

Kako navode, obaveštajci iz pojedinih zapadnih država, u saradnji sa strukturama u Sarajevu, već su na terenu i spremaju inscenirane napade kako bi izazvali krvoproliće na ulicama Banjaluke, a sve u cilju rušenja lidera SNSD i kandidata za srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.

Provokacije

Ne isključuju se sporadične provokacije širom RS, a incidenti su počeli još i juče, kada je u centru Banjaluke napadnuta ekipa Radio-televizije Republike Srpske.

Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević kaže za Kurir da je predizborna atmosfera zastrašujuća, nikad gora od završetka rata.

foto: Printscreen YT

- Sprema se haos! Stranci su uložili oko 32 miliona evra u rušenje predsednika RS Dodika. Ne žele ga jer se bori za jaku RS i simbol je otpora konceptu Alije Izetbegovića - unitarna BiH bez Srba i Hrvata. Ako Dodik dobije izbore, kako se očekuje, izvesni su nemiri na ulicama. Agresivnim rušenjem reda i mira pokušaće da izazovu nerede i krv na ulicama. Spremni su za prolivanje krvi, za krvoproliće na ulicama Banjaluke. Njihov cilj je da smaknu SNSD i Dodika. Ne isključuju se inscenirani neredi - tvrdi Galijašević.

Prema njegovim rečima, strani obaveštajci, kao i oni iz Sarajeva sa savremenom opremom za prisluškivanje uveliko su već na terenu. On ipak veruje da će policija RS dobro reagovati u sprečavanju ovih incidenata i da će izborni proces proći u miru.

Rezultati da se poštuju

Profesor na Fakultetu bezbednosti u Beogradu Zoran Dragišić ne isključuje mogućnost incidenata, ali ne očekuje velike sukobe.

- Atmosfera jeste uzavrela, ali i u SAD se žale da im se stranci mešaju u izbore, a i u Finskoj se birači posvađaju na glasačkom mestu. Važno je sačuvati razum i delovati hladne glave. Kakvi god rezultati izbora budu, nezavisno od mogućih incidenata, oni se moraju poštovati. Srbija će čestitati pobedniku i nastaviti saradnju - zaključuje Dragišić.

Uoči sinoćnog skupa "Pravda za Davida" na Trgu Krajine u Banjaluci, MUP RS je, kako je saopšteno, preduzeo mere kako bi sprečio svako ugrožavanje i narušavanje bezbednosti građana.

Kurir.rs/B.Bojić/Foto:Marina Lopičić

Istočno Sarajevo Stefanović: Brinemo o građanima Srpske

U Istočnom Sarajevu juče je otvorena bolnica "Srbija". Ovom događaju je trebalo da prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali ga je Dodik u pismu zamolio da odloži ranije planiranu posetu Istočnom Sarajevu za posle izbora u BiH.

Vučić je izrazio veliko žaljenje što neće učestvovati u važnoj ceremoniji otvaranja bolnice "Srbija" u Istočnom Sarajevu, ali i razumevanje što je Dodik od njega tražio da ne prisustvuje tom događaju koji su dugo i temeljno planirali. Vučić je primetio da gotovo niko, pogotovo ne iz EU, nije optužio Hrvatsku za direktno mešanje u unutrašnje stvari BiH.

Inače, Dodik je juče na svečanosti kazao da je ovo izuzetno važan dan, dok je izaslanik predsednika Srbije Nebojša Stefanović istakao da je Srbija neraskidivo povezana s Republikom Srpskom: - Uložili smo 21 milion evra u RS i to nije pretnja nikome. To pokazuje da brinemo o građanima Srpske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja