NATO PORUČUJE DA ŽELI STABILNU SRBIJU: Važno da se u potpunosti sprovedu sporazumi Beograda i Prištine
Foto: EPA / Ettore Ferrari

stav alijanse

NATO PORUČUJE DA ŽELI STABILNU SRBIJU: Važno da se u potpunosti sprovedu sporazumi Beograda i Prištine

Politika -

NATO želi da pomogne izgradnju stabilnog, bezbednog i naprednog Zapadnog Balkana, što uključuje i Srbiju i podvlači da je "važno da se u potpunosti sprovedu sporazumi" postignuti u dijalogu Beograda i Prištine, izjavila je agenciji Beta u Briselu portparolka NATO Oana Lundžesku.

"Mi računamo na obe strane da iskažu predanost i odmerenost" u dijalogu Beograd-Priština, navela je Lundžesku uoči posete generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga Srbiji.

Ona je naglasila da su "NATO i Srbija bliski partneri" i da "poseta generalnog sekretara pokazuje koliko se partnerstvo dve strane razvilo".

"Mi potpuno poštujemo neutralnost Srbije, dok i dalje jačamo naše partnerstvo", istakla je portparolka Atlantskog saveza.

Prema njenim rečima, upravo zato što želi da pomogne izgradnju stabilnog, bezbednog Zapadnog Balkana i Srbije, "Atlantski savez podržava napredak Srbije u reformama na njenom putu u Evropsku uniju".

"A istinskih izgleda za bolju budućnost na Zapadnom Balkanu ne može biti bez punog poštovanja ljudskih i prava svih zajednica", kazala je predstavnica za štampu NATO i ukazala da je "od ključne važnosti konstruktivan dijalog".

Ona je navela da će zajednička vežba otklanjanja posledica prirodnih katastrofa, koju će u ponedeljak u Mladenovcu otvoriti Stoltenberg i srpski predsednik Aleksandar Vučić, biti najveća te vrste i prva takva u Srbiji.

"To je vidljiv primer kako naše partnerstvo donosi opipljive koristi i pomaže spasavanju života", kazala je Lundžesku.

Dodala je da je od priključenja Srbije programu NATO Partnerstvo za mir 2006. godine saradnja dve strane "prešla dug put".

"Od tada je naša saradnja prešla dug put, sa Srbijom smo radili na reformi sektora bezbednosti, pomažući srpskim snagama da pruže doprinos medjunarodnim mirovnim misijama i uništavanju tone viškova opasne municije", rekla je portparolka alijanse.

Dodala je da je Srbija "obukom na polju vojne medicine pomogla naporima NATO u obučavanju iračkih snaga za borbu protiv Islamske države".

Zamoljena da prenese ocenu Atlanstkog saveza o situaciji u Makedoniji posle referenduma o promeni imena te zemlje, Lundžesku se pozvala na izjavu Stoltenberga od 2.oktobra da je "na Skoplju da odluči kojim će putem ići dalje".

Stoltenberg je tada naveo da je jedini način da se Makedonija priključi Atlantskom savezu "da prihvati i primeni sporazum o imenu s Grčkom".

Čelnik NATO je kazao da "drugi put ne postoji" i dodao da je "jasna većina" na referendumu bila za učlanjenje u EU i NATO, s tim što je "izlaznost bila ne tako velika koliko su se mnogi nadali".

"To je bio savetodavni referendum i parlament treba da usvoji nužne izmene u (makedonskom) ustavu", rekao je Stoltenberg.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track