DEMOKRATE OBELEŽILE GODIŠNJICU 5. OKTOBRA: Živković i Lutovac govorili o neispunjenim očekivanjima i šta je trebalo da se desi 6. oktobra
Foto: Tanjug/Aleksandra Otašević

JUBILEJ

DEMOKRATE OBELEŽILE GODIŠNJICU 5. OKTOBRA: Živković i Lutovac govorili o neispunjenim očekivanjima i šta je trebalo da se desi 6. oktobra

Politika -

Nova stranka i Demokratska stranka, zajedno sa drugim organizacijama i pojedincima koji su imali aktivno učešće u događajima oko 5. oktobra, danas su u Beogradu obeležile 18 godina od političkog preokreta 2000, dana koji prema oceni lidera NOVE Zorana Živkovića nije iskorišćen na pravi način.

Živković je sa skupa pozvao lidere opozicije i članstvo, "bar njih 1.000", da se zakunu da će nastaviti da rade i završiti posao koji su započeli kako bi, kako je dodao, "znali gde ide Srbija, ka Evropi ili istoku, demokratiji ili nečem drugom".

Bez obzira na ocene da je to bio istorijski dan ne samo za Srbiju već i za demokratiju, da je zemlja ponovo dobila stolicu u UN... i Lutovac i Živković su govorili o neispunjenim očekivanjima i o tome šta je trebalo da se desi 6. oktobra a nije, i pored Zakona o lustraciji, koji, kako su podsetili, nikada nije primenjen.

"Kad dođu loši đaci, šta god da urade, dobro je, i uz sve pišu novu istoriju", rekao je predsednik DS-a i naveo kako je tog 5. oktobra, kada su svi bežali od suzavca, pokojni predsednik stranke Zoran Djinđić išao ka mestu gde je bačen govoreći da "nećemo dozvoliti da nas suzavac zaustavi".

Živković je ocenio da je 5. oktobar bio "Berlinski zid" Srbije, mirna srpska revolucija, i dodao da najviše žali što nakon nje nije usledio 6. oktobar.

Dodao je da se nada da je ispred građana Srbije vreme u kome za promenu vlasti neće biti potreban 5. oktobar, već to da se svi saberu i izađu na izbore.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track