POPOVIĆ: Srbija nikada ne treba da postane član NATO pakta
Foto: Kurir

POPOVIĆ: Srbija nikada ne treba da postane član NATO pakta

Politika -

Izjava Nenada Popovića, ministra U Vladi Republike Srbije i predsednika Srpske narodne partije

Srbija nikada ne treba da postane članica NATO pakta.

Jedina moguća politika Srbije u oblasti odbrane je politika vojne neutralnosti.

Ta politika podrazumeva ne samo jačanje naše vojne moći kroz nabavku novog naoružanja i ponovno uvođenje obaveznog služenja vojnog roka, već i potpuno ravnopravnu i uravnoteženu vojnu saradnju sa svim vojnim savezima.

Stoga, iako dobro pamtimo agresiju NATO pakta na Srbiju i sve ljudske žrtve i materijalnu štetu koja je tim nezakonitim i varvarskim aktom počinjena, imamo razumevanje da je iz državnih razloga saradnja sa tim vojnim savezom nužna.

foto: Kurir

Ali takođe smatramo da je zbog sprovođenja politike vojne neutralnosti potrebno da Srbija ojača svoju vojnu saradnju sa ODKB, vojnim savezom koji predvodi Rusija, a čija nijedna članica, za razliku od velike većine NATO zemalja, nije priznala nezavisnost Kosova.

Srpska vojska bi trebalo da učestvuje u vojnim vežbama ODKB i da sa te strane stiče dragocena iskustva za svoje dalje osnaživanje.

Samo podizanjem vojne saradnje sa ODKB i Ruskom Federacijom, na isti nivo koji danas imamo sa NATO paktom, moći ćemo da odbranimo našu vojnu neutralnost.

Time ćemo istovremeno otkloniti rastuće sumnje da sve brojnije vojne vežbe sa NATO paktom, kao i učestale posete njegovog generalnog sekretara Jensa Stoltenberga Srbiji, vode ka napuštanju sadašnje pozicije vojne neutralnosti i ulasku naše zemlje u NATO pakt.

Srpskanarodnapartija.rs/ Foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track