NEKADA BIO BEOGRADSKO DETE, A DANAS PRVI ČOVEK NATO: Stoltenberg naučio da skija na Kalemegdanu, dadilja mu je bila Subotičanka a obožava ćevape i punjene paprike!
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

uspomene

NEKADA BIO BEOGRADSKO DETE, A DANAS PRVI ČOVEK NATO: Stoltenberg naučio da skija na Kalemegdanu, dadilja mu je bila Subotičanka a obožava ćevape i punjene paprike!

Politika -

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg nije ni danas propustio da podseti na svoje detinjstvo u Beogradu i odrastanje u srpskoj prestonici.

Tokom posete Filološkom fakultetu on je rekao da ima mnogo srpskih prijatelja, ali i ukazao da je važno da se sačuva sećanje na to kako se blisko prijatljestvo razvilo tokom Drugog svetskog rata, kada su mnogi iz Srbije i regiona bili bli poslati u Norvešku kao ratni zarobljenci.

"To je stvorilo snažno prijateljstvo koje i dalje postoji i važno je da se to ne zaboravi. Treba poštovati sve ljude koji su propatili tokom Drugog svetskog rata i treba da održavamo partnerstvo i bliskost", podvukao je.

Dodao je da mu je drago da se vratim u Beograd i podsetio se kako je, kao dete, išao na Kalemegdan, naučio da voli i jede srpska jela, ćevape, punjene paprike...

"Ovo je bila lepa prilika da se vratim u Beograd i da to probam", rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je danas rekao i da je njegova sestra rođena u beogradskoj Traumatološkoj bolnici.

"Sećam se da smo jeli prvi sladoled na Kalemegdanu i živeli u ulici Koste Racina. Sećam se i da smo pevali dečju pesmu: ‘Ringe ringe raja, doš'o čika paja‘", priča Stoltenberg.

On je ranije medijima ispričao da je u Beogradu živeo tri godine a u najlepšem sećanju mu je ostao Kalemegdan, gde je naučio da skija.

Inače, Stoltenbergov otac Torvald, koji je bio mirovni posrednik UN za bivšu Jugoslaviju, 1960. godine postao je prvi sekretar norveške ambasade u Beogradu.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Tako je Jens odrastao na Dedinju, a čuvala ga je Subotičanka Smilja Katić i to ne samo u Beogradu već i kasnije u Oslu.

"Jens nije moj sin, ali je tako u mom srcu ostao", pričala je Katićeva tokom susreta 2007. sa Stoltenbergom u kući u kojoj je odrastao.

U njenom sećanju je ostalo da je Jens bio nestašno dete, ali dobar dečak koji je voleo puno da se igra i da pomaže starijim ljudima

Jens je posetio njen dom u Subotici 2000. godine, a tada je bio norveški premijer.

Generalni sekretar NATO svojevremeno je izjavio da je u Beogradu imao srećno detinjstvo i da voli da dođe u Srbiju.

(Kurir.rs/R.M./Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track