TAČI OBJAVIO RAT HARADINAJU, PRETI MU SMENOM: Kolju se oko granica i dijaloga sa Srbijom
Foto: Youtube Printscreen

Sukob u prištini dostigao usijanje

TAČI OBJAVIO RAT HARADINAJU, PRETI MU SMENOM: Kolju se oko granica i dijaloga sa Srbijom

Politika -

Ako se ne relaksiraju odnosi između Tačija i Haradinaja, Tači će odvesti zemlju u nove vanredne izbore, rekao je novinar i analitičar Vehbi Kajtazi

PRIŠTINA - Predsednik privremenih institucija na Kosovo u i Metohiji Hašim Tači poručio je takozvanom "premijeru" Ramušu Haradinaju, povodom njegovih izjava o dijalogu s Beogradom, da "ozbiljan čovek ne govori svakog dana o ratovima i tragedijama".

Osvrnuvši se na Haradinajevu izjavu da je ideja o razmeni teritorije Kosova i Srbije mrtva, Tači je rekao da je od njega očekivao mnogo racionalniji i odgovorniji pristup.

Haradinaj je, podsetimo, rekao Tačiju da "u procesu normalizacije odnosa sa Srbije ne može biti promene niti redefinisanja granica", za šta se zalaže Tači.

Tači je, kako javljaju prištinski mediji, na ceremoniji ponovnog sahranjivanja boraca terorističke tzv. "Oslobodilačke vojske Kosova" ("OVK") u mestu Marina, u opštini Srbica, koje je proglasio "herojima Kosova", kazao da se zalaže za korekciju granica kao jednom od rešenja za postizanje konačnog sporazuma za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

Na to je u govoru pred učesnicima ceremonije reagovao Haradinaj.

"Jačamo državu u privredi, unutrašnjoj i spoljnoj politici, da bi sačuvali Kosovo, da sačuvamo njenu teritoriju, da sačuvamo nepovredivim njene granice od bilo koga, bio on Tači, ili bilo gde drugde, zato što su nam ove granice u amanet ostavili ovi koje smo danas pokopavali", rekao je Haradinaj.

Od početka i pojavljivanja ideje o korekciji granica Haradinaj se protiv takvoj ideji, jer, kako je rekao, "promena granica vodi u rat".

Ovo je prvi put da se Haradinaj javno i direktno suprostavio Tačijevom planu, odnosno da je rekao da će zaštiti granicu od namera za promenu granica.

"Naše pozicije nisu večne, predsednici i premijeri mogu da se menjaju, oni dolaze i odlaze, a pogotovu se mogu promeniti oni koji se ne poprave", poručio je Hašim Tači, prenela je RTK 2.

Tači je rekao da Haradinajeva izjava "pokazuje da je ili duhovit ili da čuva svoju stolicu", te istakao da je od premijera očekivao da bude racionalniji i odgovorniji kada daje izjave u vezi sa dijalogom.

"Ozbiljan čovek ne govori svakodnevno o ratovima i tragedijama, već o reformama", rekao je Tači.

On je ponovio svoje tvrdnje da "ni u kakvim okolnostima neće biti razmene teritorija, niti Zajednice srpskih opština (ZSO) sa izvršnim ovlašćenjima".

"Izražavam saučešće svima onima koji rade na podeli i takvoj Zajednici, a korekcija granice, obuhvatajući Preševsku dolinu, Medveđu i Bujanovac, ponavljam uveren sam da je to u interesu države Kosovo", tvrdi Tači.

Borba sa Beogradom se odvija za stolom u Briselu, rekao je Tači i pozvao političke subjekte da u, kako je naveo, najvažnijoj fazi dijaloga donesu zajedničku rezoluciju.

Tači smatra da je "sporazum Kosova i Srbije neophodan, jer bi u tom slučaju Srbija i pet preostalih članica EU priznalo Kosovo i ono bi postalo članica UN".

Novinar i analitičar Vehbi Kajtazi je izjavio da je Hašim Tači objavio rat Ramušu Haradinaju i da to može dovesti do vanrednih parlamentarnih izbora u roku od nekoliko meseci.

"Tači je danas objavio rat Haradinaju", kazao je Kajtazi za prištinsku televiziju K7 i dodao da ; "ukoliko Haradinaj ne popusti možemo imati nove izbore izbore u roku od nekoliko meseci".

"Ako se ne relaksiraju odnosi između Tačija i Haradinaja, Tači će odvesti zemlju u nove vanredne izbore", kazao je Kajtazi.

Prema političkim analitičarima u Prištini, takozvani "predsednik Kosova", uticajem koji ima među poslanicima DPK iz regiona Drenice, može da obezbedi dovoljno glasova da zajedno sa opozicijom izglasa nepoverenje takozvanoj "vladi" Ramuša Haradinaja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track