VUČIĆ POSTAO PROFESOR, TRAŽILO SE MESTO VIŠE U AMFITEATRU: Održao govor studentima, pa dobio titulu (FOTO)
Foto: Kurir

predsednik srbije u zvaničnoj poseti

VUČIĆ POSTAO PROFESOR, TRAŽILO SE MESTO VIŠE U AMFITEATRU: Održao govor studentima, pa dobio titulu (FOTO)

Politika -

ASTANA - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas se u Astani obratio studentima Evroazijskog univerziteta Gumiljov i to pred prepunim amfiteatrom.

1 / 5 Foto: Kurir

Naime, Vučiću je danas na Evroazijskom univerzitetu Gumiljov, dodeljena titula počasnog profesora, nakon što se obratio studentima u amfiteatru ove moderne obrazovne ustanove u Astani, istakavši da može da garantuje da će Srbija uložiti sve napore u očuvanju mira.

- Sproveli smo teške reforme, fiskalnu konsolidaciju. Danas mogu reći da je Srbija na dobrom putu. Uspeli smo da stvorimo suficit u budžetu treću godinu zaredom, a nemamo gas ni naftu. Šampioni smo u privlačenju dirketnih stranih investicija. Mislim da smo u ovoj godini treća zemlja u Evropi po privrednom rastu, preneo je on studentima.

foto: Kurir

Rekao je da je ono što nas opterećuje situacija u regionu, te naveo da imamo problema sa Prištinom, to jest oko pitanja Kosova i Metohije.

- To je jedan od razloga što smo zahvalni Kazahstanu, jer je to zemlja koja u potpunosti poštuje teritrijalni integritet i suverenitet Srbije, koja smatra da treba sve sporove rešavati u UN, naglasio je Vučić.

Kazao je da Srbija nastoji da taj problem reši kroz dijalog, pokušavajući da razume potrebe druge strane, da vidi da li će biti moguće da se nađe kompromisno rešenje.

foto: Kurir

- Međutim, za tango je potrebno dvoje...Ipak, uvek je bolje pregovarati deset godina sa nekim, nego ratovati“, podvukao je Vučić. Mogu da vam garantujem da ćemo uložiti sve napore da sačuvamo mir. To je jedini način da osiguramo razvoj u regionu, naglasio je on. Vučić je kazao da dolazi iz najveće zemlje Zapadnog Balkana, mada mala po teritoriji u poređenju sa Kazahstanom.

- Mislim da smo važna zemlja, neki bi rekli odlično pozicionirana, a neki da nismo baš srećni zbog tog geografskog položaja", rekao je i dodao da je zbog toga naša zemlja učestvovala u mnogim ratovima, da se uvek borila za svoju slobodu i platila veliku cenu za to.

foto: Kurir

Ukazao je na Astanu, grad u kojem, svaki put kada dođe, vidi nešto novo.

- Vaš predsednik je izgradio novi grad u pustinji, gde ničega nije bilo. Kažem to jer se radilo o suverenoj odluci vašeg rukovodstva koje je sprovedeno na odličan način. Na isti način želimo i mi da izgradimo našu zemlju u modernu zemlju, koja poštuje sva prava, u kojoj vlada vladavina prava, a istovremeno se nadamo, poštujući druge narode da možemo da očuvamo mir, stabilnost u regionu, rekao je on.

foto: Kurir

U holu Univerziteta, nakon predavanja, otkrivena je tabla sa imenom Aleksandra Vučića kao počasnog profesora, na zidu na kojem se nalaze imena mnogih važnih svetskih ličnosti, takođe sa zvanjima profesora tog univerziteta.

Prethodno, Vučić i premijer Kazahastana Bakitdžan Sagintajev položili su danas u Astani kapsulu za projekat izgradnje stambenog kompleksa BK Tesla park.

Predsednik Srbije i premijer Kazahstana obišli su mesto na kojem će se izgraditi moderan stambeni kompleks, koji će nositi ime jednog od najznamenitijih Srba. Na osnovu slika objašnjeno je kako treba da izgleda novi stambeni kompleks u Astani, gradu koji se poslednjih 20 godina izgradio u veliku modernu metropolu.

Ocenjeno je da će ovaj projekat multifunkcionalnog stambenog objekta doprineti daljem jačanju veza dve zemlje, ali i jačanju odnosa dva naroda. Astana je u junu proslavila 20 godina postojanja, a pre 1998. bila je malo mesto pod drugim imenom - Celina grad.

Predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev imao je viziju da od ovog grada napravi glavni grad, u kojem su izgrađena moderna zdanja. Pre 1997. na prostoru Astane živelo je oko 200.000 ljudi, a sada ima oko milion stanovnika i neprestano raste.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Katarina Blagović)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track