POGLEDAJTE KAKO DANAS IZGLEDA ASTANA: Samo za 20 godina, prestonica Kazahstana postala supermoderan grad (FOTO)
Foto: Kurir

ima šta da se vidi

POGLEDAJTE KAKO DANAS IZGLEDA ASTANA: Samo za 20 godina, prestonica Kazahstana postala supermoderan grad (FOTO)

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u poseti Kazahstanu, sa ciljem proširenja saradnje sa ovom centralnozaijskom zemljom, a prema njegovim rečima, delegacija Srbije u Astani može mnogo da vidi, budući da se taj grad ubrzano razvija i modernizuje i da su ga gradili neki od najboljih svetskih arhitekata.

1 / 34 Foto: Kurir/Katarina Blagović
foto: Kurir

Glavni grad Kazahstana Astana na kazahstanskom jeziku doslovno znači „Glavni grad“, a ovo mesto je postalo prestonica Kazahstana 1997. godine, umesto Almatija.

foto: Kurir

Do ovog vremena ovaj grad u srcu Kazahstana, koji se ranije zvao Akmola, nije bio od većeg značaja, i nekada je bio manje naselje ispunjeno betonskim stambenim blokovima

foto: Kurir

Poslednjih godina grad je doživeo nagli ekonomski razvoj, izgradnju i doseljavanje novih stanovnika. Prema proceni iz 2010. u njemu je živelo 684.479. stanovnika. Stari deo grada je severno od reke, dok su novije četvrti na jugu. Centar grada je prepun spektakularnih i monumentalnih građevina, a prema planovima, dalja izgradnja centralnog gradskog jezgra, diplomatskog naselja, zgrada vlade i uređenje obala reke bi trebalo da bude kompletirano do 2030.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track