SRBIJA NE ZABORAVLJA Ministar Stefanović: Posvećeni smo nalaženju ubice Olivera Ivanovića
Foto: Filip Plavčić

Ministar unutrašnjih poslova

SRBIJA NE ZABORAVLJA Ministar Stefanović: Posvećeni smo nalaženju ubice Olivera Ivanovića

Politika -

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da je o ubistvu predsednika Inicijative SDP Olivera Ivanovića u javnosti bilo "puno spinovanja i spekulacija", ali da Srbija ostaje posvećena nalaženju ubice i organizatora ubistva, jer je to važno za bezbednost gradjana na Kosovu i opštu bezbednost Srbije.

Stefanović je, predstavljajući izveštaj o radu svog ministarstva od oktobra 2017. godine do juna 2018. godine, na sednici Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Skupštine Srbije rekao da bezbednosna situacija na Kosovu karakteriše ubistvo Ivanovića i da je situacija teška jer EULEKS, KFOR i KPS ne razmenjuju podatke sa Tužilaštvom za organizovani kriminal Srbije.

foto: Marina Lopičić

"Pored velikog broja urgencija i kontakata i zamolnica pre svega EULEKS-u koji je nadležan za komunikaciju vezano za bezbendost na Kosovu, srpski istražni organi nisu dobili ni jedan značajniji i relevantan podatak da bi istraga mogla da se vodi", rekao je Stefanović.

On je ukazao da nema mogućnosti da Srbija u punom obimu ;učestvuje u istrazi na teritoriji Kosova, ali da "sve pokušava".

"Nudili smo da budemo deo istražnih timova, nudili smo forenzičare, ali svaki put smo odbijeni. Nama je važno da saznamo ubicu i organizatora i Srbija će i dalje da insistira na tome", rekao je Stefanović.

On je kazao da je "najveće razočaranje" EULEKS koji je vodio istrage za mnogo lakša krivična dela, dok povodom ubistva Ivanovića gotovo da nema bilo kakve aktivnosti.

Stefanović je napomenuo d0a tužilaštvo nema pristup kamerama, "risiverima", originalnim dokumentima kao što nije imao pristup ni licu mesta na kojem je Ivanpvić ubijen.

Ministar je kazao da je bezbednost na Kosovu narušena i hapšenjem direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marka Djurića u Kosovskoj Mitrovici početkom ove godine što je ocenio kao "negativnu poruku" preostalim Srbima na Kosovu.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Filip Plavčić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja