ŽIVKOVIĆ IZRIČIT NA OKRUGLOM STOLU OPOZICIJE: Bojkot je bežanje! Umesto njega, pojačati pritisak
Foto: Printscreen/Twitter

Lider Nove stranke izneo predloge za put do poštenih izbora

ŽIVKOVIĆ IZRIČIT NA OKRUGLOM STOLU OPOZICIJE: Bojkot je bežanje! Umesto njega, pojačati pritisak

Politika -

Predstavnici opozicionih stranaka održali su u petak u Skupštini Srbije okrugli sto na temu "Kako do poštenih izbora", a lider Nove stranke Zoran Živković istakao je da su se stvari, u njegovom dosadašnjem političkom iskustvu, od 1992. godine do danas, menjale, a da su od decembra 2000. godine do izbora 2012. godine održani "praktično jedini u istoriji pravi, slobodni, demokratski izbori".

foto: Printscreen/Twitter

"Moram da reagujem na pominjanje bojkota. Imam puno razumevanje za tu ideju, samo da mi neko kaže šta da se radi sutradan. Bojkot je bežanje. Vučić će napraviti 15 kvazi-opozicionih lista, neke već sede u Parlamentu. Napraviće ih još 10, napraviće i legitimitet i legalitet svog učešća u Parlamentu, a bojkotom se ne smanjuje ni jedno ni drugo. U modernoj srpskoj istoriji su neke stranke bojkotovale izbore 1997. godine i rezultat je ništa. Šešelj je mogao da postane predsednik. A 1996. i 2000. godine, kada su izborni uslovi bili, bar zbog nedostatka društvenih mreža, gori nego danas, smo pobedili, što na lokalu, što na nivou cele države. Naravno da treba da se borimo za izborne uslove, jedno je kampanja, tj. ono šta u njoj ne sme da se radi, pre svega zabrana komercijalnih političkih kampanja. Uvek će vlast imati 10 puta više para za to, što odmah stavlja opoziciju na negativnu stranu. To može da se zameni time tako što će svaki nosilac izborne liste dobiti pravo da se obrati preko medija, bilo direktno, bilo kroz okrugle stolove. To treba staviti u zakon, a ukinuti reklame. To bi bio i udarac na televizije, jer će izgubiti novac, ne stranaka nego građana", obrazložio je predsednik NOVE.

On je podsetio i na svoj predlog da se ponovo uvede obavezni lekarski pregled za kandidate za poslanike i predsednika, istakavši da će to "dodatno otežati formiranje lista vladajućih partija".

foto: Printscreen/Twitter

"Ja se ne šalim. Taj pregled treba da podrazumeva i to da li je kandidat ikada koristio drogu, pošto postoje medicinski načini da otkrije, a ja za to nemam toleranciju. Što se biračkih spiskova tiče, naravno da ih treba ažurirati, ali iz mog iskustva tu se najmanje krade. Krade se pritiskom, plaćanjem, zloupotrebom medija... U biračkim spiskovima postoji mnogo nelogičnosti, jer ima ljudi koji su van zemlje, a ne žele da glasaju, ili koji su u zemlji, a ne žele da glasaju. Mrtvih duša nikada nije bilo u nekom značajnom procentu", podvukao je Živković akcentujući i važnost "kriminalizovanja svih prekršaja pravičnog izbornog postupka".

foto: Printscreen/Twitter

"Slažem se i da treba formirati radnu grupu, mogao bih i da radim u njoj, sa predlogom zakona u dva nivoa - jedan je da stvorimo uslove za savršene izbore, kakvi već postoje u normalnom svetu, i da se borimo za to godinama, a drugi je ono što mora da se uradi danas za sledeće izbore, a to su hitne mere koje moramo da isteramo i da ne pretimo bojkotom nego da pretimo pritiskom koji će biti neizdrživ. Treba da kažemo još par rečenica zapadu, bilo da je to Brisel ili Vašington - ovo što sada radite je vaša krivica i vi ste krivi i za smrt Olivera Ivanovića i za masu drugih stvari, bez obzira što ja mislim da je EU najbolje mesto za život", zaključio je lider Nove stranke na delu okruglog stola otvorenom za javnost.

(Kurir.rs/Foto: Printscreen/YouTube)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track