ODRŽANA REDOVNA KONFERENCIJA NOVE STRANKE: Delegati iz svih krajeva Srbije izabrali potpredsednike i definisali ciljeve u daljem radu
Foto: Kurir

Stranački skup u zgradi Šabačkog pozorišta

ODRŽANA REDOVNA KONFERENCIJA NOVE STRANKE: Delegati iz svih krajeva Srbije izabrali potpredsednike i definisali ciljeve u daljem radu

Politika -

ŠABAC - Nova stranka održala je danas u Šapcu redovnu stranačku Konferenciju na kojoj su delegati iz cele Srbije izabrali potpredsednike, ali i u demokratskoj atmosferi i otvorenoj diskusiji definisali buduće ciljeve i aktivnosti u radu i delovanju.

foto: Kurir

Šabac je simbolično odabran kao jedini grad u Srbiji u kojem na vlasti nije Srpska napredna stranka, a Konferencija u zgradi Šabačkog pozorišta svečano je otvorena intoniranjem himne Republike Srbije i predstavljanjem biografija i ideja novih potpredsednika NOVE, Norberta Cvijanova, predsednika Gradskog odbora Subotica, i Aleksandra Simića, sa čela Gradskog odbora Šapca, koji je i bio domaćin partijskog skupa.

foto: Kurir

Istakavši da je pred strankom i njenim članovima i aktivistima ozbiljan i dugotrajan proces povratka demokratskih načela, funkcioneri su se saglasili da na tom putu moraju istrajati, a kao jedan od prvih ciljeva podvukli borbu za fer i poštene izbore.

foto: Kurir

Reč su potom prepustili lideru Nove stranke Zoranu Živkoviću koji je sa govornice poručio da su građani Srbije godinama suočeni sa "podmetanjem kredita kao investicija, svakodnevnim operetskim predstavama i tzv. demokraturom, karikaturom demokratije, u kojoj su Ustav, zakoni i institucije zatrovani primitivizmom i kriminalom".

foto: Kurir

"Nova stranka je etalon opozicionog delovanja, jedina stranka za koju niko nikad nije mogao ni da pomisli da šuruje sa SNS. U borbi za izborne uslove treba da idemo sa svima koji sebe zovu opozicijom i mogu u dovoljnoj meri to da dokažu. Podele u tom smislu nema - svi zajedno treba da se borimo za fer izbore, sve dok vlast ne popusti. To, naravno, ne znači izbornu koaliciju, jer NOVA na zajedničku izbornu listu treba da ide sa onim partnerima čija ideološka matrica i politički ciljevi jesu njoj srodni. Bojkot izbora nikako nije solucija, jer vlast već ima veliki broj GMO stranaka koje glume opoziciju u Parlamentu, a lako će ih pred izbore napraviti još. Nas je narod izabrao da ga predstavljamo u Skupštini i borimo se za njihove interese, a ne da pobegnemo sa megdana. To nije junački čin. Naprotiv, treba pojačati pritisak na vlast, da postane neizdrživ, sve dok ne budu primorani da prihvate zahteve opozicije", odlučno je podvukao Živković, podsećajući da i dalje ne znamo ko je ubio lidera SDP Olivera Ivanovića, ali i predlažući da jedan od načina da se na vlast izvrši pritisak bude i štrajk glađu opozicionih poslanika do ispunjenja zahteva.

foto: Kurir

Sa njim se saglasio i novoizabrani predsednik Saveta Nove stranke Aris Movsesijan koji je objasnio da će buduće aktivnosti Saveta biti fokusirane na edukaciju članstva radi poboljšane komunikacije i aktivizma, kreiranje politike, u kojoj će u prvom planu biti upravljanja migracijama, finansiranje političkih stranaka, reforma penzionog osiguranja, globalno zagrevanje i ekološko zagađenje, kao i medijske slobode i javne debate.

foto: Kurir

"Demokratiju čine pravila igre. Postoji borba za pravila igre, i borba za očuvanje tih pravila, pa i njihovo stalno unapređivanje. Mi smo se 2000. izborili za ta pravila igre. Po tim pravilima su ovi koji su sada na vlasti i došli na vlast, a onda su promenili i poništili ih. Na nama je da ih po tim njihovim, novim pravilima pobedimo i da vratimo ono što je započeto sada već skoro pre 20 godina. Za to nam je potrebno svakodnevno zalaganje. Zato, već sutra, iako je nedelja, krenite u razgovor sa ljudima. Predstavite im naš akcioni plan. Objasnite im da imamo šansu i da je naša šansa u uspostavljanju demokratskog društva. Kao lekar, mada bi Zoran rekao da mi stomatolozi nismo lekari, reći ću vam da ako je država organizam, onda je demokratija krv. Izgubili smo puno krvi. Samo je na nama da li ćemo to krvarenje zaustaviti", zaključio je Movsesijan.

(Kurir.rs/Foto: Kurir)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track