DAČIĆ IZRIČIT NA SEDNICI GLAVNOG ODBORA SPS: Kosovo više nije ničije čedo, pozicija Srbije je sve jača
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Šef srpske diplomatije u misiji povlačenja priznavanja nezavisnosti

DAČIĆ IZRIČIT NA SEDNICI GLAVNOG ODBORA SPS: Kosovo više nije ničije čedo, pozicija Srbije je sve jača

Politika -

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da ne zna da li je tačna informacija da su SAD prekinule kontakt sa ministrom odbrane Kosova i navodi da je o tome saznao iz medija, ali podseća da američka administracija ne gleda više na Kosovo kao na "svoje čedo" već pokušava da bude objektivna.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Mislim da je to dobro. Generalno, kosovska spoljna i unutrasnja politika su u velikoj defanzivi. Oni više nisu čedo Zapada već problem. Oni su prepreka za mirno rešavanje na KiM", rekao je Dačić novinarima.

Kaže da je, s druge strane, pozicija Srbije sve jača.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Ljudi imaju razumevanja za naše argumente. Nastavljamo politiku povlačenja priznanja (nezavisnosti Kosova)", rekao je Dačić.

Komentarišući jučerašnji protest u Vukovaru, da je očigledno da u Hrvatskoj postoji pritisak i velika ekspanzija desničarskih stranaka i dodao da se to prelama na srpsko-hrvatske odnose. U Vukovaru je juče održan protest zbog neprocesuiranja ratnih zločina na kojem je zatraženo od predstavnika vlasti da uslove ulazak Srbije u EU, a Dačić primećuje i da se tamo istovremeno održava i promocija knjige o Maksu Luburiću (upravniku logora Jasenovac).

foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Zamislite Nemačku u kojoj bi se odvijale promocije knjige o upravniku Aušvica ili nekih drugih logora ili u Austriji o Mauthauzenu. Očigledno je da postoji veliki pritisak i ekspanzija desničarskih stranaka u Hrvatskoj i naravno da se to uvek prelama na srpsko-hrvatske odnose. Time se nastavlja antisrpska histerija koja postoji", rekao je Dačić.

Dodao je da ne zna na koga se oni koji protestuju žale, navodeći da je Srbija sankcionisala svakoga i da će sankcionisati svakoga ko je počinio ratni zločin.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Svi treba da budu svesni svojih zločina koji su počinili, a ne da relativizuju svoje zločine u Drugom svetskom ratu koji su stotinu, hiljadu puta veći nego sto je to bilo 90-tih godina. Ako je neko počinio ratni zločin treba da odgovara, nema nikakve sumnje", poručio je Dačić

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Zoran Žestić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track